BIDFF_2019_final_web_RGB.jpg

The Network

Tema celei de-a cincea editii a BIDFF - The Network/ Reteaua - marcheaza inceputul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atat prin integrarea in programarea oficiala a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artisti vizuali, animatori si muzicieni, cat si prin initierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu si lungmetraj care se afla in prima faza de creatie.

„Ne dorim sa conectam artisti, producatori, selectioneri si jurnalisti care chestioneaza viitorul corpului, printr-o manifestare artistica in care hibridizarea devine un pilon important pentru inovatie. Pe de alta parte, vrem sa avem o perspectiva cat mai realista la nivel international, in ceea ce priveste mijloacele de productie ale unui film de dans, hot spot-urile creative si colaborările din interiorul comunității din care facem parte.”

Simona Deaconescu, Director Artistic BIDFF

PREMII

CEL MAI BUN FILM

ex-aequo

1000 E / OFERIT DE CONCEPTUAL LAB by Theo Nissim

  • Danse, Poussin (R: Clémence Dirmeikis; C: Lucie Germon, 2016, FR)

  • Otherland (R: Jan Pieter Tuinstra; C: Keren Levi, 2018, NL)

***MENTIUNE SPECIALA

  • Saili - The Light (R: Haansol Rim, C: Danielle Derisse, 2018, USA)

CEL MAI BUN FILM ROMANESC

500 E

  • Boot Camp (R&C: Camelia Neagoe, 2019, RO)

CEL MAI BUN MUSICAL

500 E

  • ZOMBIES (R: BALOJI, 2018, BE / CG)

***MENTIUNE SPECIALA

  • Do you think it’s serious? (R: Maria DrAgoi, 2019, RO).

PREMIUL E X P A N D

1000 E / OFERIT DE ASOCIATIA DE DEZVOLTARE A FILMULUI ROMANESC

  • HAPINNEX DE Cristian Fierbinteanu

PREMIUL PUBLICULUI

  • Unframed (R: PaweL Zawadzki, C: Wojciech Mochniej, 2019, PL)

JURIUL COMPETITIEI OFICIALE

  • Peter Schneider (SUA)

  • Andy Wood (UK)

  • Ada Solomon (RO)

  • Gülin Üstün (TR)

  • Martine Dekker (NL)

 

PROGRAM SCURT

BIDFF_program_UPDATE.png
 

PROGRAM DETALIAT

 
And then we danced.jpg

And then We Danced - Deschiderea BIDFF '19 

4 Sept | 19:00

@Cinema Elvire popesco

fictiune, 105’, 2019

Filmul care deschide a cincea editie Bucharest International Dance Film Festival este o coproductie Suedia-Georgia-Franta din 2019, extrem de apreciata de critica de specialitate - un portret al unei societati conservatoare ce are inca puterea de a-si indeparta sau ignora cetatenii care nu urmeaza „traditia”. Dansul georgian, exponent al virilitatii, e lumea in care regula de aur este supunerea. Ce se intampla atunci cand prima dragoste a unui adolescent se loveste de esafodajul unor convingeri ce-i neaga dreptul la fericire?

 
Archive.jpg

MIDNIGHT SPECIALS

CINE(DANS)CONCERT

FILME DE ARHIVA SI CINE-CONCERT KARPOV NOT KASPAROV

4 SEPT | 21.00

@Centrul national al dansului bucuresti

sustinut de CONCEPTUAL LAB

Program curatoriat in parteneriat cu Arhivele Dansului: deschis pentru (re)inventar(e)!, proiect initiat de CNDB si co-finantat prin AFCN

Curatori sectiune: Corina Cimpoieru, Responsabil Arhiva CNDB, si Bogdan Movileanu, Redactor ANF. Materialele filmografice provin din arhiva ANF.

Selectia inedita de filme de arhiva descopera istorii diverse ale dansului in arii de nisa ale genului cinematografic romanesc. Ipostaze efemere ale dansului in sincron cu “noile media” ale filmului mut din anii ’20 vor putea fi urmarite in scheciurile coregrafice interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerina la Opera din Cluj), alaturi de trupa de balet a Teatrului Carabus, in comedia “Lache in harem” (1928, regia Marcel Blossoms).

Unul dintre cele mai bune produse de export synth-pop/dance/electronic din Romania, Karpov not Kasparov au cantat in ultimii ani pe scene de club si la festivaluri din toata Europa. Sunetul lor aminteste de disco-ul anilor '80 fiind optimist si dansabil. Anul acesta, Karpov not Kasparov au acceptat invitatia BIDFF de a face un cine concert pornind de la filmele din Arhiva CNDB.

INTRAREA LIBERA

 
International Competition 2019.jpg

Competitia Internationala

@cinema elvire popeso

I.Time Stands Witness - 5 Sept | 18.30

Filmul de dans poate sa fie sci fi, horror, poezie vizuala sau comedie. 10 scurte din 8 tari iti vor da fiori. Timpul sta martor acestor povesti iesite din comun, in care corpul se oglindeste pe sine intr-un univers paralel.

ii.The Road not Taken - 6 SEPT | 18.30

In aceste 11 filme, din 9 tari, se umbla prin intuneric, se lupta pentru lumina si se cauta noi modalitati de a iubi. Protagonistii acestor povesti aparte se gasesc in fata unor decizii imposibile.

iii.Acts of Rebellion - 7 SEPT | 18.30

Gaseste-te intr-o multime vesela, undeva in Europa, si apoi calatoreste in Iran, unde o fetita joaca sotronul in timp ce satul ei este bombardat si o artista sfideaza legea, dansand pe strazile Teheranului. Acum te afli într-un ring de lupte, unde dansul contemporan intalneste wrestlingul. Te opresti intr-un camp violet si treci pe langa un barbat dezbracat, care se confrunta cu singuratatea. Intr-o secunda ai fost transportat la un carnaval Voodoo din Caraibe. O proiectie inedita BIDFF cu 9 filme, din 6 tari, in care corpul nu se opreste niciodata din luptat.

 
Andy Wood.jpg

LECTURE ANDY WOOD

5 Sept | 15.00

@Apollo111 teatrul

Ca artist, Andy Wood lucreaza transdisciplinar, activand in cinema, arta video, fotografie si sunet. Este unul dintre cei mai renumiti creatori de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimala si arhitecturala. Filmele si lucrarile sale video au fost prezentate in festivaluri internationale de film, galerii de arta, inchisori, spatii publice si TV. Andy a studiat Arte Plastice in UK, a lucrat ca muzician si producator pentru mai multi ani si in prezent conduce o companie de productie de film documentar si art house. Este unul dintre programatorii Leeds International Film Festival si organizeaza o competitie dedicata filmelor scurte de dans in cadrul Short Film City.

intrare libera pe baza de rezervare

 
Musicals Competition 2019.jpg

The Big Dreamers | competitia Oficiala - Musicals

7 sept | 21.00

@Fabrica Gastropub

Anul acesta BIDFF deschide o noua sectiune competitionala dedicata musicalurilor avangardiste. O selectie exclusiva de cinci scurtmetraje puternice din Franta, Congo, Romania si Cehia te vor face sa chicotesti cu empatie. Dansul intalneste muzica intalneste povesti imprevizibile. In aceasta selectie unica de scurte, personaje fermecatoare fac tot ce le sta in putinta ca sa evite monotonia.

INTRARE LIBERA

 
Competitia nationala 2019.jpg

Practices of the Self | competitia Nationala

6 sept | 21.00

@centrul National al Dansului

Regizori si coregrafi romani se intalnesc anul acesta in web-ul complicat al sinelui. Acestia exploreaza tumultul zilnic, restabilind conexiunea cu propriile corpuri, descoperind noi cai catre fantezii inadecvate. Opt scurtmetraje experimentale si o animatie te vor face sa te întrebi cum sa te conectezi cu tine si cu mediul in care traiesti.

 
Filme adolescenti 2019.jpg

love in the Age of the Virtual

Curatoriat de Super - Festivalul filmelor facute de adolescenti 

6 Sept | 16.00

@Muzeul taranului roman

Ce mai inseamna iubirea in epoca virtuala, cand totul se transforma in numere? Imagini, emotii si senzatii se disipa. Apar povesti despre vrajitoare contemporane, balerine rebele, supereroine, locuitori ai marilor si guma de mestecat. Aceste doisprezece scurte de dans au fost selectate de adolescenti pentru un public adolescent si nu numai. Ioana Bogdana si Eva Todica de la Super - Festival va invita la o explorare a miscarii cu sens.  

 
Claudia kappenberg1.jpg

LECTURE CLAUDIA KAPPENBERG

7 sept | 10.00

@Apollo111 Teatrul

Medicina contemporana este preocupata din ce in ce mai mult de impactul profund al izolarii sociale si al structurilor sociale asupra starii de bine si a sanatatii individului, iar dezbaterile cu privire la sustenabilitatea mediului avanseaza notiunea comunitatilor constructive in cautarea unui viitor mai bun. Cu toate acestea, o mare parte a performantei ecranului prezinta indivizii sportivi, idealizati precum si actele lor comportamentale spectaculoase, care pot produce efectul „wow”, dar contribuie prea putin la întelegerea relatiilor, a dinamicii si potentialului comunitatii. Intrebarea mea este: cum pot reflecta reprezentarile pe ecran, performanta ecranului si dansul pe ecran asupra comunitatilor contemporane si cu ce poate dansul de pe ecrane contribui la aceste dezbateri? Vom analiza lucrarile coregrafei, compozitoarei și realizatoarei Meredith Monk, cu precadere a filmului sau Ellis Island (Rosen și Monk, 1982), precum si Code Unkonwn al lui Michael Haneke (2000) si The White Ribbon (2009), precum si opere experimentale mai timpurii, cum sunt cele ale lui Amy Greenfield, pentru a explora subiectul pe ecran. Voi lua in considerare strategiile cinematografice si coregrafice cum sunt depersonalizarea si sculptarea spatiului si a timpului prin intermediul actiunii ritualizate.

intrare libera pe baza de rezervare

 
Archive (1).jpg

the BEST OF FIVER INTERNATIONAL SCREENDANCE Movement

FILME DE DANS DIN SPANIA, PREZENTATE DE INSTITUTUL CERVANTES

7 Sept | 16:00

@Linotip - centru coregrafic Independent

Institutul Cervantes din Bucuresti prezinta, in colaborare cu FIVER - festival si platforma internationala de sustinere, expunere si productie de dans audio-vizual, creat in Spania in 2012 - o selectie de scurtmetraje realizate de cineasti spanioli, intr-un program format atat din documentare cat si din filme de dans.

Curatoriata de Samuel Retortillo, selectia este o prezentare a operelor cinematografice in care miscarea este piatra de temelie a operelor dramaturgice. Prestigiosi regizori de film spaniol, din trei generatii diferite, creeza un esantion perfect care rezuma esenta filmului de dans: un mod de a folosi limbajul miscarii, prin imbinarea artelor complementare, in care creatorul alege ca dansul sa prinda viata pe marele ecran.

 
Emotional Bodies.jpg

Corporealities

CU SUSTINEREA CINEDANS & CURATORIATE DE BUCHAREST INTERNATIONAL EXPERIMENTAL FILM FESTIVAL

7 Sept | 20.00

@Centrul National Al Dansului Bucuresti

Programul Corporealities este compus din cinci filme foarte speciale, ale caror autori au decis sa porneasca intr-o calatorie mereu fascinanta prin teritoriile infinite ale experientei umane. Cu fiecare dintre filme, descoperim un nou tip de limbaj fizic, creat special pentru a trezi emotia spectatorului la un nivel pe care nicio alta arta in afara dansului nu il atinge. Nu e de mirare ca filmele de dans din program acopera o plaja de emotii si situatii care se intinde de la experienta amara a singuratatii la hiperactivitatea din jungla moderna a finantelor, de la relatiile de familie si intre generatii la comunitatile post-internet.

 
Peter Schneider.jpg

MASTERCLASS PETER SCHNEIDER

8 Sept | 11.00

@Apollo111 Teatrul

O conversatie: “De ce?” si “Cum?”, aceste intrebari ale cantecului si ale dansului, alaturi de arta de a spune povesti, pentru cei care creeaza un musical pe scena sau un film musical. Aceasta conversatie nu aduce raspunsuri, ci se concentreaza pe intrebarile pe care trebuie sa ni le punem inainte de a incepe procesul creativ.

intrare libera pe baza de rezervare

 
maguy marin-def-BD.jpg

Maguy Marin: L'urgence d'agir 

8 Sept | 20.30

@Cinema Elvire popesco

documentar, 108', 2019

Ea este unul dintre artistii care lasa urme adanci si de durata, ce bulverseaza sensurile existentei. Timp de peste 35 de ani, Maguy Marin s-a consacrat ca fiind unul dintre cei mai importanti coregrafi de pe scena mondiala. Fiica de imigranti spanioli, lucrarile sale devin o revolta plina de furie, dar si de optimism si candoare, in fata barbariei. Cariera sa si atitudinile politice pe care le-a adoptat in acest timp au emanat mereu indrazneala curaj si spirit de lupta, si nu inceteaza nici acum sa miste corpuri si inimi.

 

LOCATII

CINEMA ELVIRA POPESCU

BVD. DACIA, NR.77

 

CINEMA MUZEUL TARANULUI

STR. MONETARIEI, 3

 

CENTRUL NATIONAL AL DANSULUI BUCURESTI

BULEVARDUL MARASESTI, NR. 80-82

 

FABRICA GASTROPUB

SPLAIUL UNIRII, NR. 160

 

LINOTIP – CENTRU COREGRAFIC INDEPENDENT

STR. ION BREZOIANU, 23-25

 

APOLLO 111

STR. ION BREZOIANU, 23-25

 
 

ECHIPA

Director Artistic

SIMONA DEACONESCU

Manager Festival

ANAMARIA ANTOCI

Echipa Organizare

ANDA IONESCU

IOANA DIACONU

IRENA ISBASESCU

DUMITRANA LUPU

LAURA MUSAT

ANA-MARIA VOICU

Coordonator E X P A N D

ALEXANDRA SAFRIUC

Selectioneri

SIMONA DEACONESCU

ANAMARIA ANTOCI

LAURENTIU PARASCHIV

IOANA BOGDANA

EVA TODICA

Comunicare

SIMONA RADOI

ANCA MACOVICIUC

DONA TESCOVSCHI

Design Grafic

IOANA TRUSCA

Editor Video

ALEXANDRU PINTICA

Responsabil Financiar

ANDREEA TUDOR

Traduceri si subtitrari

LIGIA SOARE

ANCA BARBULESCU

PAUL BOCA

ANDREI HARABAGIU

Fotograf

IONUT RUSU

 

FINANTATORI SI PARTENERI

“Bucharest International Dance Film Festival, editia a V-a” este un proiect cultural organizat de Asociatia Tangaj Dance si co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Proiectul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei, Conceptual Lab si ADFR - Asociatia pentru Dezvoltarea Filmului Romanesc si sustinut de DHL, Techir si Super - Festivalul de filme facute de adolescenti.

BIDFF #5 este organizat in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti, Arhivele Dansului, Institutul Francez - Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Fabrica Gastropub, Institutul Cervantes la Bucuresti, Apollo 111, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, Cinedans Amsterdam (Cinedans On Tour), Fiver International Screendance Movement, Centrul Cultural Expo Arte.

PARTENERI MEDIA

Cinemap, Zile si Nopti, A List Magazine, AaRC.ro, Cărturesti, FilmSi.ro, Films in Frame, Movienews, Un site de muzica, Ziarul Metropolis

PLACUT DE

Radio Guerilla