BIDFF21_web_KV.png
Ailey.jpeg
For the Damaged Right Eye_Still 2.jpeg
TOKE_Still 3.jpeg
Fibonacci_Still 1.jpeg
Still Life - Tabeo_Still 2.jpeg
UTRO_still_1.13.2.jpg
BIDFF21_web_KV.png

BIDFF 2021


BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL, EDITIA A 7-A

1–5 SEPT 2021

SCROLL DOWN

BIDFF 2021


BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL, EDITIA A 7-A

1–5 SEPT 2021

PREMIILE BIDFF 2021

Juriul format din Marlene Millar (CA), Saddo (RO) si Bogdan Theodor Olteanu (RO) a numit BELIA (regizat de Eman Hussein, din Egipt) Cel mai bun film din Competitia Internationala. Juriul a fost impresionat de capacitatea scurtmetrajului de a scoate la lumina un subiect mai putin explorat – munca zilnica dintr-un atelier auto dintr-un cartier egiptean. Iscusinta cu care BELIA foloseste obiecte de zi cu zi pentru a compune un peisaj sonor fascinant se imbina perfect cu ritmul dictat de miscare si montaj. In Competitia Nationala, Cel mai bun film a fost declarat PUBLIC FIGURE (regizat de Madalina Zaharia), care a iesit in evidenta prin amestecul inteligent de medii artistice folosite pentru a spune o poveste. Ca film de dans, PUBLIC FIGURE foloseste cu succes imaginea pentru a crea un eseu despre corp. Juriul a hotarat sa acorde si Mentiuni speciale pentru doua filme din Competitia Internationala. THE KITCHEN (regizat de Vishwakiran Nambi, din India) deconstruieste intr-o maniera jucausa dansul traditional pentru a spune o poveste puternica despre rolul femeii in India contemporana. Redat cu ironie si umor, filmul e o fuziune de stiluri care propune o abordare relaxata, dar ferma asupra feminismului. FIBONACCI (regizat de Tomas Hubacek, din Republica Ceha) a impresionat juriul cu precizia regiei si imaginile picturale, reusind in acelasi timp sa integreze cu maiestrie un concept matematic universal in structura filmului.


  DIRECTIA ARTISTICA SI TEMA FESTIVALULUI: POTENTIAL WORLDS

Arta, la fel ca lumea in care traim, este intr-o transformare continua. Arta impinge granitele lumii reale si isi redefineste formele constant. La fel cum un ecosistem se adapteaza la schimbare, integreaza elemente noi sau mutatii, are nevoie de regenerare si echilibru, la fel si arta, sub toate formele ei, cauta sa-si redefineasca forma si continutul.

In ultimul an, societatea contemporana a fost luata prin surprindere de aparitia unor evenimente care i-au perturbat existenta liniara si au fortat-o sa-si regandeasca actiunile, relatia cu mediul inconjurator, raportul dintre stat si cetatean, mobilitatea transnationala, identitatea culturala. A trebuit sa corelam actiuni si ideologii la nivel planetar, fiind fortati de evenimente globale in fata carora a trebuit sa ne reinventam modul de functionare in societate si sa chestionam valorile umanitatii. In mijlocul acestor situatii se afla corpul, acest “vas biologic” pe care incercam sa-l protejam si sa-l pastram intact, dar in acelasi timp este generatorul de schimbare, transformare si progres.

In fata acestor situatii limita, arta sau modalitatea de a produce si prezenta arta s-a schimbat si ea. A ignora criza si necesitatea de schimbare este ca si cum ai privi un tsunami si ai considera ca e doar un val cu care poti sa plutesti fara grija. Formatele artistice sufera niste mutatii necesare, filmul iese din cinema, dansul iese din scena. BIDFF chestioneaza situatia de fata si se intreaba spre ce ne indreptam. Cum va fi arta de maine, arta urmatorului deceniu si, de ce nu, arta urmatorului secol? Care pot fi noile formate cinematografice si performative, ce subiecte devin relevante atunci cand esti obligat de circumstante sa constientizezi granitele si cum poti transgresa aceste granite folosind corpul, arta cinematografica, stiinta si noile tehnologii?
— Simona Deaconescu, director artistic al BIDFF

Trailerul festivalului

Ailey.jpeg

Program


Program


+ Miercuri, 1 SEPTEMBRIE

20:30 – 22:00 | Film de deschidere: Ailey, de Jamila Wignot 82' | 📍Cinéma Elvire Popesco

21:00 – 22:30 | Twofold Worlds – Competitia Internationala I 80' | 📍Mercato Kultur

+ Joi, 2 SEPTEMBRIE

11:00 – 15:00 | Dance Filmmaking Lab cu Marlene Millar | 📍Centrul National al Dansului Bucuresti

18:00 – 21:00 | Vernisaj BIDFF VR '21 | 📍/SAC @ MALMAISON

18:30 – 20:00 | Marvellous Worlds – Competitia Internationala II 80' | 📍Cinéma Elvire Popesco

+ Vineri, 3 SEPTEMBRIE

11:00 – 15:00 | Dance Filmmaking Lab cu Marlene Millar | 📍Centrul National al Dansului Bucuresti

14:00 – 17:00 / 18:00 – 21:00 | Expozitie BIDFF VR '21 | 📍/SAC @ MALMAISON

17:00 – 18:30 | Lecture Gilles Jobin | 📍MARe/Muzeul de Arta Recenta, Sala Auditorium

20:30 – 22:00 | Sisters with Transistors, de Lisa Rovner 86' | 📍Cinéma Elvire Popesco

21:00 – 22:00 | Self-Seeking Worlds – Competitia Nationala 60' | 📍Fabrica Grivita

+ Sambata, 4 SEPTEMBRIE

11:00 – 15:00 | Dance Filmmaking Lab cu Marlene Millar | 📍Centrul National al Dansului Bucuresti

14:00 – 17:00 / 18:00 – 21:00 | Expozitie BIDFF VR '21 | 📍/SAC @ MALMAISON

16:00 – 18:00 | Lecture Weronika Lewandowska | 📍MARe/Muzeul de Arta Recenta, Sala Auditorium

20:30 – 22:15 | 512 Hours, de Adina Istrate si Giannina La Salvia 99' | 📍Cinéma Elvire Popesco

21:00 – 21:35 | COSMOGONY – Spectacol live video-mapping | 📍Piata Teatrului Odeon

21:00 – 22:30 | Vibrant Worlds – Competitia Internationala III 80' | 📍Fabrica Grivita

+ Duminica, 5 SEPTEMBRIE

14:00 – 17:00 / 18:00 – 21:00 | Expozitie BIDFF VR '21 | 📍/SAC @ MALMAISON

20:15 – 21:45 | Avangarda japoneza 85' | 📍MARe/Muzeul de Arta Recenta

20:30 – 22:30 | Film de inchidere: Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised), de Questlove 118' | 📍Cinéma Elvire Popesco

21:45 | BIDFF Awards Gala | 📍MARe/Muzeul de Arta Recenta

++ Descarca aplicatia AR Dance Trail

++ GDPR — Protectia datelor cu caracter personal

Va informam ca evenimentul va fi filmat si fotografiat. Fotografiile si imaginile video surprinse in cadrul Evenimentului vor fi prelucrate de catre Organizatorii evenimentului, partenerii acestora si de catre presa acreditata, exclusiv in scopul prezentarii si promovarii Evenimentului, avand drept temei legal interesul nostru legitim de a promova si populariza Evenimentul. Participantii iau la cunostinta faptul ca exista posibilitatea de a aparea in astfel de materiale, fara a putea emite orice fel de pretentii asupra drepturilor de autor cu privire la respectivele materiale. Organizatorul, partenerii acestuia si presa acreditata au dreptul de a folosi aceste materiale, de a le publica pe website-uri, diverse canale sau pe social media (ex: Youtube, Facebook, Instagram etc.) si de a le utiliza in campaniile de promovare. In masura in care doriti sa va exercitati drepturile va rugam sa scrieti la adresa de email contact@bidff.ro.


Program detaliat

DANCE TRAIL, DE CIE GILLES JOBIN

APLICATIE DE REALITATE AUGMENTATA DISPONIBILA IN APP STORE

🕣 PE TOATA PERIOADA FESTIVALULUI 📍 DE ORIUNDE IN BUCURESTI

Dance Trail este o piesa de dans in realitate augmentata sub forma unei aplicatii iOS disponibila gratuit in App Store care permite utilizatorilor sa aduca dansatori virtuali in lumea reala, prin intermediul smartphone-ului sau al tabletei. Aplicatia permite utilizatorilor sa declanseze secvente de dans ireale in mediul in care se afla (interior sau exterior). De asemenea, utilizatorii pot plasa dansuri oriunde in lume si pot partaja capturi de ecran si videoclipuri prin intermediul retelelor de socializare.

BIDFF te invita sa te alaturi comunitatii globale Dance Trail si sa creezi propriile tale dansuri virtuale de oriunde in Bucuresti. Da share imaginilor si clipurilor realizate pe paginile tale de social media folosind #dancetrail si da tag paginilor BIDFF: @BucharestInternationalDanceFilmFestival pe Facebook si @bidff.ro pe Instagram.


AILEY

DOCUMENTAR, 82’, 2021, USA

MIERCURI, 1 SEPT 🕣 DE LA 20:30 📍LA CINÉMA ELVIRE POPESCO

Alvin Ailey a fost un pionier care a gasit mantuirea prin dans. Ailey urmareste contururile complete ale genialului si enigmaticului barbat a carui cautare pentru adevar in miscare a dat nastere unei coregrafii durabile care examineaza experienta afro-americana cu gratie, forta si o frumusete fara pereche. Povestit cu ajutorul cuvintelor lui Ailey si aducand la lumina imagini de arhiva evocatoare si interviuri cu cei care l-au cunoscut personal, filmul Jamilei Wignot impleteste o biografie rasunatoare a unui vizionar evaziv. (Lungmetraj, 1h22min)


TWOFOLD WORLDS – COMPETITIA INTERNATIONALA I

SCURTMETRAJE, 80’

MIERCURI, 1 SEPT 🕣 DE LA 21:00 📍LA MERCATO KULTUR

In prima sectiune competitionala a BIDFF, natura si industrializarea se ciocnesc frontal. Regizori si coregrafi din 8 tari diferite ne invita sa reflectam asupra relatiei noastre cu mediul inconjurator, viziunile parintilor si bunicilor nostri, osciland intre fragilitate si rezistenta umana. Ca reactie la evenimentele ultimilor ani, aceste filme scurte exploreaza ciclul vietii si mortii, prin povesti magice, dar cat se poate de reale, in care miscarea orasului se impleteste cu miscarea naturii. In cautarea fericirii, corpul uman danseaza de la interior spre exterior, eliberandu-se de tensiuni acumulate in timp, care se dizolva si se rezolva.

Line-up: BEYOND, They Saw the Sun First, Scapelands, Human Habitat, Memories of the Future, Moving Barcelona, The Soft Bit, Through Glass, UTRO, TOKE, si Salidas.


#INDUSTRY

DANCE FILMMAKING LAB WITH MARLENE MILLAR

2, 3, 4 SEPT 🕣 INTRE 11:00 SI 15:00 📍LA CENTRUL NATIONAL AL DANSULUI BUCURESTI

Una dintre cele mai prolifice regizoare de filme de dans din Canada, cu o experienta de 30 de ani in domeniu, Marlene Millar vine la BIDFF pentru a sustine un atelier intensiv prin care sa contribuie la dezvoltarea profesionala a industriei creative locale.

Pe parcursul celor trei sesiuni vom explora peisajul filmic ca spatiu creativ si performativ. Lucrand in situ, participantii se vor concentra pe crearea de lumi personale cu ajutorul lentilelor si prin intermediul treatment-urilor vizuale pe care le vor dezvolta. Vom explora incadrarea si compozitia, inclusiv intelegerea adancimii de camp, si experimenta atat cu miscarea camerei cat si cu cadrele fixe pentru a crea conexiuni intre mediu, corp si dans. Ce rol joaca spatiul in structura narativa a filmului? Cum populam aceste lumi cinematografice ale creatiei noastre? Amprenta sonora a sunetului inregistrat la locatie va fi si ea explorata.


BIDFF VR ‘21

2 - 5 SEPT 📍LA /SAC @ MALMAISON

BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potentiale in care vei calatori in mijlocul triburilor din Kenya si al padurilor amazoniene, in inima Indiei contemporane, pe alte planete si in realitati paralele. Expozitia conduce vizitatorii in experiente interactive in care sacralitatea si miturile sunt transformate in posibile lumi din viitor, in timp ce peisaje onomatopeice iti schimba perspectiva despre spatiu.

In lumile virtuale prezentate de BIDFF descoperi cyborgi umanizati, roboti care se maturizeaza, portaluri invizibile, universuri care leaga trecutul de viitor si in care timpul este o iluzie. Lucrarile problematizeaza intr-o maniera critica si discursiva subiecte precum emanciparea femeilor, fluiditatea de gen, rolul omului in epoca post-digitala, barierele lingvistice si culturale, rasismul, razboiul si atitudinea omului vis-a-vis de planeta pe care traieste. Explorand arhive personale si culturi care se sting, lumile potentiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspectie personala si chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globala.


Marvellous WORLDS – COMPETITIA INTERNATIONALA II

SCURTMETRAJE, 86’

JOI, 2 SEPT 🕣 DE LA 18:30 📍LA CINÉMA ELVIRE POPESCO

11 productii cinematografice care exploreaza corpul in miscare ne vor antrena mintea si stimula imaginatia. Marvellous Worlds este un festin vizual din care fac parte experimente cinematografice, meditatii audio-vizuale, lumi futuriste, ritualuri performative si avataruri muzicale in orase virtuale. Aceste lumi de nerecunoscut chestioneaza paradigmele culturale existente ca niste realitati plutitoare, in care comunicarea devine sinestezica, iar limita dintre feerie si cosmar s-a sters complet.

Line-up: Weakness of the Flesh, Dive, Fibonacci, Still Life - Tabeo, All, or Nothing at All, D3C05, Beast, Insomnia, Color Me, Your Coffee, Please, Ghosts and All, si Why Shouldn’t We Be Vulgar?


#INDUSTRY

LECTURE GILLES JOBIN

VINERI, 3 SEPT 🕣 DE LA 17:00 📍LA MARe/MUZEUL DE ARTA RECENTA, SALA AUDITORIUM

In prelegerea sa, Gilles Jobin va prezenta diferitele proiecte de dans digital pe care le-a creat in ultimii ani si modul in care proiecte de colaborare precum Virtual Crossings pot oferi noi posibilitati pentru artele performative. Captarea miscarii poate fi un instrument pentru creatie, insa poate fi folosita si pentru arhivarea si studiul dansurilor si miscarii. Digitalizarea nu este impartasita in mod egal in societatea moderna. Schimband resurse hardware si cunostinte, prin retele tehnologizate, software-uri open source si solutii low fi si reciclate, putem contesta problema compartimentarii digitale. Jobin va discuta despre modul in care tehnologia de captare a miscarii poate imbunatati incluziunea diferitelor origini ale creatiilor de dans si poate dezvolta noi retele internationale de colaborari bazate pe miscare. Intr-o lume a incertitudinii sanitare si a dificultatilor de calatorie, colaborarile din domeniul miscarii la distanta, in timp real, ofera noi solutii pentru noile probleme ale artelor performative.


SISTERS WITH TRANSISTORS

DOCUMENTAR, 86’, 2020, UK/FR/USA

VINERI, 3 SEPT 🕣 DE LA 20:30 📍LA CINÉMA ELVIRE POPESCO

Sisters with Transistors este remarcabila poveste nespusa a femeilor pioniere din muzica electronica, compozitoare care au imbratisat masinariile si tehnologiile lor eliberatoare pentru a transforma cu totul modul in care producem si ascultam muzica astazi. Teremine si sintetizatoare abunda in aceasta oda glorioasa adusa femeilor care au contribuit la modelarea nu doar a muzicii electronice, ci a intregului peisaj sonor contemporan. Vocea compozitoarei avangardiste Laurie Anderson insoteste fascinante imagini de arhiva care urmaresc istoria experimentelor tehnologice cu sunete, a deconstruirii partilor sale si a manevrarii lor in ceva cu totul diferit. Traversand o gama larga de abordari si personalitati muzicale, de la mediul academic la arta underground si reclamele de televiziune, filmul aduce in prim-plan fascinante si enigmatice genii muzicale si modul lor caracteristic de a auzi lumea.


SELF-SEEKING WORLDS – COMPETITIA NATIONALA

SCURTMETRAJE, 60’

VINERI, 3 SEPT 🕣 DE LA 21:00 📍LA FABRICA GRIVITA

Competitia de scurtmetraje romanesti cuprinde sase titluri, create sau co-create de regizori si coregrafi romani. Relatia cu natura, modalitati de reactie la haos, procese colaborative care implica dans, muzica, poezie si cinematografie, explorarea corpului colectiv si critica asupra viziunilor contemporane de mediatizare a unui corp perfect, sunt teme si subiecte care preocupa tinerii creatori de film de dans autohtoni. Cum putem regandi traseul nostru prin viata? — este una din intrebarile ridicate de aceasta selectie scurta si intensa, care pune in prim-plan creativitatea generatiei tinere de creatori de film de dans din Romania.

Line-up: Breath, Public Figure, Calcar, pretty UGLY, Almost, si Ship of Fools.


#INDUSTRY

LECTURE WERONIKA LEWANDOWSKA

SAMBATA, 4 SEPT 🕣 DE LA 16:00 📍LA MARe/MUZEUL DE ARTA RECENTA, SALA AUDITORIUM

In prelegerea sa, Weronika Lewandowska, poeta, regizoare, scriitoare si producator executiv al poemului erotic virtual VR Nightsss, va vorbi despre VR si procesul de creare a experientelor imersive. Cu ce din practica cuvantului vorbit si din arta performance-ului le putem imbogati. Cum sa scrii si sa creezi o experienta VR senzuala si cum sa concepi metafore captivante. Cum a combinat dansul cu poezia intr-un mediu VR. Cum a influentat cercetarea ei si a Sandrei Frydrysiak despre imersiune, perceptia corpului si miscarii in VR si reflectia asupra neurostiintei VR Nightsss. Intr-un studiu de caz al Nightsss, Weronika va incerca sa raspunda la toate acestea si la alte intrebari legate de procesul creativ al mediului spatial.


512 HOURS

DOCUMENTAR, 99’, 2021, UK/USA/IT

SAMBATA, 4 SEPT 🕣 DE LA 20:30 📍LA CINÉMA ELVIRE POPESCO

In vara anului 2014, zeci de mii de vizitatori au venit in Londra pentru a experimenta cea mai recenta expozitie a binecunoscutei artiste Marina Abramovic, doar pentru a descoperi ca ei insisi sunt subiectii noii sale lucrari inovatoare. La sapte ani dupa retrospectiva sa de succes de la MoMA, Abramovic a decis sa-si testeze propria limita emotionala si pe aceea a publicului in ceea ce a descris ca fiind cel mai radical performance din punct de vedere al duratei pe care l-a incercat vreodata. Cu toate acestea, cand 512 Hours s-a deschis in cele din urma la Serpentine Galleries din Londra, ceva neasteptat chiar si pentru ea s-a intamplat; asa a luat nastere un experiment social despre conexiunea umana, punand o multime de participanti in fata unei profunzimi inimaginabile a emotiei si empatiei umane.


COSMOGONY, DE CIE GILLES JOBIN

SPECTACOL LIVE VIDEO-MAPPING

SAMBATA, 4 SEPT 🕣 DE LA 21:00 📍 IN PIATA TEATRULUI ODEON

Cosmogony este un performance digital live in care dansatori virtuali apar prin video mapping pe fatada Teatrului Odeon din Bucuresti, acestia fiind capturati de la distanta, in timp real, din studioul Cie Gilles Jobin din Geneva. Datorita tehnologiei de captare a miscarii in timp real pe care compania a dezvoltat-o, datele despre miscarea dansatorului sunt trimise prin retea si reconstruite in direct. Adevaratii dansatori isi conecteaza avatarurile in spatiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale in suspensie. Intr-un spatiu sideral sau intr-o padure virtuala, corpurile dansatorilor in miscare sunt eliberate de legile fizicii si ofera publicului o experienta contemplativa unica.


VIBRANT WORLDS – COMPETITIA INTERNATIONALA III

SCURTMETRAJE, 80’

SAMBATA, 4 SEPT 🕣 DE LA 21:00 📍LA FABRICA GRIVITA

Ultima sectiune competitionala BIDFF invita spectatorii sa descopere un fusion de culturi si stiluri, in care omul isi redefineste identitatea in raport cu lumea din care face parte. Aceste povesti se spun in culori vibrante, pe muzici antrenante, si au protagonisti pe care nu-i vei uita cu usurinta. Ei sunt cei care schimba lumea pornind de la viata de zi cu zi, deconstruiesc traditionalul intr-un mod creativ, cateodata amuzant, cinic sau ironic. De la scena de Dancehall din Jamaica, la ritualurile australiene, la o bucatarie din India, unde femeile folosesc Bollywood-ul pentru a critica intr-un mod amuzant societatea patriarhala, la dansul uneltelor de constructie dintr-un mic atelier din Egipt, si emanciparea subculturilor de dans europene, selectia Vibrant Worlds nu te va lasa sa te odihnesti.

Line-up: Ulrichs 1867, Voguing with Beethoven, Belia, The Circadian Cycle, The Kitchen, si Shelly Belly inna Real Life.


SUMMER OF SOUL

DOCUMENTAR, 118’, 2021, USA

DUMINICA, 5 SEPT 🕣 DE LA 20:30 📍LA CINÉMA ELVIRE POPESCO

Aclamatul debut in regie al cantaretului Ahmir „Questlove” Thompson e un documentar puternic si captivant — parte film-concert, parte consemnare a unui eveniment istoric de proportii care a sarbatorit mostenirea, cultura si moda afro-americana. Pe parcursul a sase saptamani, in vara anului 1969, la doar 160 de kilometri sud de Woodstock, Harlem Cultural Festival a fost filmat in Mount Morris Park (acum Marcus Garvey Park). Nevazute niciodata, imaginile au fost uitate in mare masura — pana acum. Summer of Soul vorbeste despre importanta istoriei pentru bunastarea noastra spirituala si reprezinta o dovada a puterii vindecatoare a muzicii in perioade de neliniste, atat din trecut, cat si din prezent. Filmul include concerte nemaivazute pana acum ale unor artisti precum Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Mahalia Jackson, B.B. King, The 5th Dimension si multi altii.


AVANGARDA JAPONEZA

SCURTMETRAJE, 90’

DUMINICA, 5 SEPT 🕣 DE LA 20:15 📍LA MARe/MUZEUL DE ARTA RECENTA

In deceniile care au urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Japonia a cunoscut mai multe schimbari sociale fara precedent in fata carora artistii au raspuns provocator si inovativ, explorand noi directii si estetici in cinema si impingand limitele catre noi extreme. Un amalgam de texturi, senzatii si trairi, cele sase scurtmetraje avangardiste care alterneaza intre film si digital, traditie si modern, palpabil si abstract, releva lumi potentiale inca vii: cea a bombardamentelor de la Hiroshima si Nagasaki, a protestelor si a nevoii radicale de schimbare, a fetiaurilor si a dorintei erotice, punand sub lupa un contemporan care inca isi justifica denumirea. Selectia din acest an serveste atat ca o scurta privire de ansamblu asupra scenei underground de-a lungul anilor, cat si ca o reflectie vizavi de felul in care arta japoneza a secolului trecut a absorbit, regandit si influentat-o pe cea vestica.

Line-up: Navel and A-Bomb, The Skin of a Napping, Dead Youth, Biological Cycle No. 2, For the Damaged Right Eye, si Merce by Merce by Paik.


For the Damaged Right Eye_Still 2.jpeg

Juriu


SI ECHIPA FESTIVALULUI

Juriu


SI ECHIPA FESTIVALULUI

Juriul va viziona filmele incluse in competitiile festivalului si va acorda premii pentru Cel mai bun film (1.000 de euro), pentru un film din Competitia internationala, si Cel mai bun film romanesc (500 de euro), pentru un film din Competitia nationala.


MILLAR2021.jpeg

MARLENE MILLAR

Marlene Millar a creat filme de dans, documentare si productii media experimentale de peste 30 de ani. In 2019, cariera sa vasta a fost onorata printr-o expozitie retrospectiva solo la Threshold Artspace din Perth, Marea Britanie, unde a fost prezentata in premiera si instalatia Witness, care surprinde istorii metaforice cu rezonante docu-fictionale. Filmele realizate in cadrul Migration Dance Film Project, regizate de Millar si coregrafiate de Sandy Silva, prind viata pe masura ce coregrafia e transpusa pe ecran, dezvaluind complexitatile acestor povesti performative cu problematica sociala. Filmele lor au obtinut peste 30 de premii in toata lumea. Din 2000, Marlene a creat alaturi de Philip Szporer, prin compania lor MOUVEMENT PERPÉTUEL, o colectie de lucrari media de dans apreciata de critica. Un prolific trainer si mentor, Millar a predat regie de film pe mai multe continente, in institutii precum Centre Imagine (Burkina Faso), Malakta (Finlanda), Impulstanz (Viena) si in mai multe scoli din zona arctica canadiana.


Bogdan Theodor Olteanu.jpeg

BOGDAN THEODOR OLTEANU

Bogdan Theodor Olteanu a scris si regizat mai multe scurtmetraje, doua lungmetraje si patru piese de teatru. A abandonat studiile imediat dupa liceu si a trecut prin mai multe meserii inainte sa ajunga la film si teatru. A fost jucator de rugby, jurnalist de investigatie la Romania Libera, consultant in marketing sportiv, consultant in comunicare politica, a scris proza scurta si este membru fondator al revistei culturale SUB25. Primul sau film de lungmetraj, Cateva conversatii despre o fata foarte inalta, a avut premiera la TIFF si a fost proiectat la numeroase festivaluri internationale. Filmul are 4 nominalizari la premiile Gopo - pentru Cel mai bun debut, pentru Cea mai buna actrita in rol principal (Silvana Mihai, Florentina Nastase) si pentru Tanara speranta (Tudor D. Popescu). Cel de-al doilea lungmetraj, Mia isi rateaza razbunarea, tocmai a avut premiera la Warsaw IFF, unde a primit Premiul Special al Juriului. Primele doua spectacole, Cea mai calduroasa zi din an si Taximetristi, au fost selectate in cele mai importante festivaluri de teatru din Romania.


Photo by Adi Tudose.jpeg

SADDO

Ilustrator, artist, muralist roman, Saddo a trecut prin numeroase faze si influente - lucrarile sale imbina gustul sau pentru artisti ca Rousseau, Matisse, Grayson Perry, cu elemente din covoare, tapiserie, miniaturi Islamice, iconografie ortodoxa, folk art, cu elemente urbane, street art, ilustratie si graphic design contemporane, hip hop, pop culture.


Echipa Festivalului

Co-Fondator si Director Artistic Simona DEACONESCU | Co-Fondator si Director Festival Anamaria ANTOCI | Director Executiv Laura MUSAT | Coordonator Relatii Externe Laurentiu PARASCHIV | Coordonator Evenimente Conexe Emilia PAUNESCU | Asistent proiect Anamaria GEGER | Selectioneri Laurentiu PARASCHIV Simona DEACONESCU Cristian PASCARIU Alex RADU (BIDFF VR) | Departament Comunicare Simona RADOI Anca MACOVICIUC | Identitate vizuala Ioana TRUSCA | Traduceri Ligia SOARE Iulia SARBOIU | Subtitrari Andrei HARABAGIU | Editor video Alex PINTICA | Making of Alberto NICULAE | Fotografi Doria DRAGUSIN Ionut RUSU | Departament tehnic Sorin SAFTA Marius Catalin HODEA Valentin GOLBAN & 360 REVOLUTION | Contabil si Consultant Fiscal Florina BAICU | Responsabil Financiar Monica ISTRATE

TOKE_Still 3.jpeg

Locatii


Locatii


Cinéma Elvire Popesco

Blvd. Dacia, nr. 77

 

/SAC @ MALMAISON

CALEA PLEVNEI, NR. 137C

 

MARE/MUZEUL DE ARTA RECENTA

BLVD. PRIMAVERII, NR. 15

 

CENTRUL NATIONAL AL DANSULUI BUCURESTI (CNDB)

BLVD. MARASESTI, NR. 80-82

 

TEATRUL ODEON

Calea Victoriei, nr. 40-42

 

FABRICA GRIVITA

Soseaua Orhideelor, nr. 19

 

mErcato kultur

Str. Gheorghe Demetriade, nr. 6-10

 
Fibonacci_Still 1.jpeg

Parteneri


CO-FINANTATORI, SPONSORI, PARTENERI

Parteneri


CO-FINANTATORI, SPONSORI, PARTENERI

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociatia Tangaj Collective.

“Bucharest International Dance Film Festival, editia a VII-a” este un proiect co-finantat de Primaria Capitalei prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti – Oras Deschis 2021. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB. 

“Bucharest International Dance Film Festival, editia a VII-a” este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Festivalul este sustinut de Conceptual Lab by Theo Nissim

Partenerii si gazdele festivalului sunt Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Centrul National al Dansului Bucuresti, /SAC @ MALMAISON, MARe/Muzeul de Arta Recenta, Teatrul Odeon, Fabrica Grivita, Mercato Kultur.

Vazut de Radio Guerrilla.

Parteneri media: All About Romanian Cinema, Cinefilia, Cinemap, Cooperativa Urbana, Coverstories, Film New Europe, Films in Frame, IQAds, MovieNews, Munteanu, Spotmedia, The Institute, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti.

BIDFF21_eventbook_2404x781 logos.png
Still Life - Tabeo_Still 2.jpeg

Despre


BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL

Despre


BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL

TOTUL A INCEPUT IN…

2015, cand coregrafa Simona Deaconescu si producatoarea de film Anamaria Antoci si-au unit fortele pentru a realiza singurul festival de film de dans din Romania.

BIDFF a fost fondat din dragoste de film si dans, cu dorinta de a promova artisti care se plaseaza intre genuri si de a prezenta opere cinematografice in care limbajul corporal spune povesti puternice. In fiecare an festivalul are o alta tema, care reflecta realitatile pe care le traim si chestioneaza viitorul corpului.

Programul festivalului consta in proiectii de film, expozitii si instalatii de arta vizuala, spectacole, concerte, prelegeri, ateliere si master class-uri. BIDFF are loc in cele mai populare locuri din Bucuresti, combinand sali de cinema, proiectii in aer liber (pe acoperisuri sau gradini urbane), teatre, galerii si muzee. Artisti importanti se alatura festivalului ca invitati si mentori, in timp ce o gama larga de teoreticieni, producatori de film si distribuitori, atat la nivel local cat si international, se conecteaza prin reteaua de activitati BIDFF.

Ne dorim sa conectam profesionisti din domeniul cultural, printr-o manifestare artistica in care hibridizarea devine un pilon important pentru inovatie. Coregrafi precum Chris Haring (AT), Sharon Fridman (ES), Florin Fieroiu (RO), se intalnesc cu regizorii Tomer Heymann (IS), Peter Schneider (SUA), se intalnesc cu specialisti ca Guy Cools (BE), Helena Jonsdottir (IL), Claudia Kappenberg (Marea Britanie), Andy Wood (Marea Britanie), se intalnesc cu producatorii de filme Ada Solomon (RO), Gullin Ustun (TK), se intalnesc cu artistii vizuali Claudia Hart (SUA), Alex Mirutziu (RO). Artisti emergenti se intalnesc cu artisti de consacrati printr-un program coerent de activitati care abordeaza critic si discursiv filmul de dans. 

Pe de alta parte, vrem sa avem o perspectiva cat mai realista la nivel international, in ceea ce priveste mijloacele de productie ale unui film de dans, hot spot-urile creative si colaborarile din interiorul comunitatii din care facem parte. Astfel, din 2017, sub umbrela BIDFF, se dezvolta E X P A N D, o platforma conexa festivalului, prin care sustinem proiecte cinematografice internationale in dezvoltare si networking-ul intre industria filmului si dansului, prin invitati care sosesc din toate colturile lumii.

In 2020 BIDFF a fost nominalizat la Premiile AFCN pentru “Promovarea Cultutii Romane in Lume”, iar in 2016 coregrafa Simona Deaconescu primeste Premiul CNDB pentru “contributia adusa dansului contemporan din Romania prin organizarea festivalului”.

Pana in prezent, BIDFF a primit finantare din partea Administratiei Fondului Cultural National, Centrului National al Cinematografiei, ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti si a fost sprijinit de Institutul Cultural Roman.

De-a lungul tipmului, BIDFF a fost gazduit de Institutul Francez - Cinema Elvira Popescu, Centrul National al Dansului Bucuresti, Cinemateca Union, Muzeul Taranului Roman - Cinema Muzeul Taranului, Fabrica Gastropub, Apolo 111, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, Muzeul National de Arta Contemporana.

BIDFF a fost sprijinit de Expo Arte, Institutul Ballassi, Forumul Cultural Austriac, British Council, Ambasadele Israelului, Suediei si Islandei la Bucuresti, ADFR - Asociatia de Dezvoltare a Filmului Romanesc, Conceptual Lab by Theo Nissim.

Festivalul a primit sponsorizare in-kind de la Tiriac Auto, Crama Histria, Allira si DHL.

BIDFF este produs de Asociatia Tangaj Collective.


Hello World

Hello World este un proiect international prin care artisti din toata lumea prezinta cate o lucrare care le reprezinta cel mai bine viziunea pentru a o impartasi cu o comunitate globala. Speram ca va veti bucura de acest gest solidar al colegilor din toate colturile planetei. Mai multe detalii despre proiect precum si toate lucrarile prezentate pot fi gasite aici.

UTRO_still_1.13.2.jpg

Contact


Contact


Sau ne puteti scrie direct pe contact@bidff.ro.