proiectie de film si discutii

11 nov | 18:00 - 18:45

centrul national al dansului bucuresti

Bulevardul Marasesti, Nr. 80-82

INTRAREA LIBERA

 

La inceputul verii 2016 Gina Serbanescu si Alina Usurelu au pornit un proiect de cercetare despre viata si opera marii doamne a dansului romanesc, Miriam Raducanu. In urma multor interviuri, a scotocirii prin arhive si descoperirii unor povesti din culisele lumii de scena, acestea si-au propus sa realizeze o carte si un film documentar.

In cadrul evenimentului acestea vor prezenta parcursul cercetarii lor si fragmente din interviurile cu doamna Miriam, invaluite de imagini de arhiva in premiera.

„Ca orice creator care are mai multe corzi la arcul sau, Miriam nu poate fi etichetata sau pusa in vreun sertar. Si în niciun caz “rezumata” in cuvinte. Dansatoare, coregrafa, maestra-pedagog, ganditoare.” - Gigi Caciuleanu

Scenariul este conceput ca un discurs vizual antitetic, intre trecut si prezent. Trecutul este reprezentat alb-negru, ca o metafora a amintirilor marturisite si a istoriei. Prezentul este color, el prezinta momentul acum si emotia marturisirilor legate de trecut, fiind in contrast cu acesta. Intrepatrunderea imaginilor alb-negru/color creeaza o delimitare clara a timpului.

In ciuda contrastului temporal, trecutul este adus in prezent prin suprapunerea vocii de acum a doamnei Miriam Raducanu peste imaginile alb-negru, care evoca momentul pe care dumneaei il descrie. In acest fel, activitatea sa artistica poate fi inteleasa in profunzime.

Firul narativ al filmului nu este unul cronologic, ci este construit in acord cu discursul doamnei Miriam Raducanu, discurs pe care il edifica aleatoriu, evocand momente din viata dumneaei in mod intuitiv. Cu toate acestea, exista reprere temporale care au scopul de a furniza parte din concretetea ce sta la baza unui film documentar.

Temele principale ale filmului sunt incadrate in contextele istorice si sociale prin care doamna Miriam Raducanu a trecut. Acestea sunt: copilaria, familia, perioada studentiei, începutul carierei de profesor de dans, influentele dumneaei asupra altor artisti dar si metodele de lucru si de proces artistic in marile opere realizate de dansa.