AND THEN WE DANCED

4 SEPT | 7PM

ELVIRA POPESCO CINEMA

Dacia Bvd. 77 

DRAMA, 105', 2019
Regizor: LEVAN AKIN

Filmul care deschide a cincea editie Bucharest International Dance Film Festival este o coproductie Suedia-Georgia-Franta din 2019, extrem de apreciata de critica de specialitate - un portret al unei societati conservatoare ce are inca puterea de a-si indeparta sau ignora cetatenii care nu urmeaza „traditia”. Dansul georgian, exponent al virilitatii, e lumea in care regula de aur este supunerea. Ce se intampla atunci cand prima dragoste a unui adolescent se loveste de esafodajul unor convingeri ce-i neaga dreptul la fericire?

Prezentat anul acesta în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Levan Akin a întâmpinat comentarii negative din partea oficialilor și radicalilor din Georgia, unde nu a rulat încă. Premiera suedeză a filmului va avea loc pe 13 septembrie.

And then we danced.jpg
And Then We Danced m-a captivat de la primul cadru. Mi se intampla foarte rar sa gasesc filme in care dansul respira prin ecran. E o poveste spusa inteligent si fara compromisuri despre descoperire si autodepasire. Intr-o societate contemporana georgiana in care contextul in care se face dansul traditional este unul patriarhal si dur, Merab isi descopera sexualitatea, personalitatea artistica si conexiunea profunda cu familia. Levan Gelbakhiani, dansator si in viața reala, aduce cu el o lume palpitanta. Corpul sau poarta atat urmele unui trecut colectiv dansat cu mandrie nationala, dar mai ales impulsul unui prezent care incita la schimbare.
— Simona Deaconescu