Competing for Sunlight ASH Still1.jpg
DANCER.png
IRIS1.-©-Jukka-Rajala-Granstubb.jpg
Ouaki_1.jpg
Hands_ Sara Toscano_Alexandre Cabrita.jpg
Competing for Sunlight ASH Still1.jpg

BIDFF '18


6 - 9 SEPT 

SCROLL DOWN

BIDFF '18


6 - 9 SEPT 

#filme #spectacole #ateliere #expozitii

[RE]TRACING_VIZUAL_RGB_100dpi.png

[RE]TRACING

„Editia a patra a festivalului vine intr-o perioada in care suntem obligati sa luptam pentru normalitate si in care regandim coordonatele trecutului pentru a putea intelege prezentul. Intalnirea dintre film si dans aduce la BIDFF povesti despre rezistenta, perseverenta si curaj. 

Am cautat si am gasit modalitati ingenioase de a arhiva memoria colectiva, dar si speculatii indraznete asupra viitorului, prin care ne dorim să oferim un context de repozitionare a «individului» in raport cu «cei multi», chiar daca asta inseamna sa alteram voit asa numitul «adevar general valabil».

Cred ca prin pozitionarea unui individ in raport cu istoria maselor, putem genera cu adevarat un conflict creativ la nivel de idei si propuneri, unul care poate restructura realitati istorice reprimate sau redefini faptele incerte ale prezentului. Printr-un program complex, care aduce impreuna artisti din mai multe domenii, propunem publicului un exercitiu de imaginatie, prin care sa retraiasca realitatea pe mai multe axe: temporala, emotională si psihologica.”

Simona Deaconescu (director artistic BIDFF)

 
 

procesul de selectie s-a incheiat

Multumim tuturor celor si-au inscris filmele anul acesta in festival. Din peste 300 de aplicatii, am selectat 20 de filme de dans scurte in cadrul Competitiei Internationale si 10 scurtmetraje in cadrul Competitiei Nationale.

Pe 5 august s-a incheiat perioada de eligibila pentru aplicatii in cadrul  Laboratorului de Dezvoltare de Filme de Dans - Stories in Movement. 10 regizori si coregrafi din Romania si Europa de Sud-Est vor lucra alaturi de specialisti din Belgia, Islanda si Romania pentru a transforma o idee intr-un film de dans.

Pe langa proiectii de filme in sectiunile competitionale, BIDFF va prezenta documentare care suprind viata si cariera unor importante personalitati artistice, filme istorice, expozitii, spectacole si ateliere dedicate tinerilor creatori. 

In curand vom publica programul festivalului!

Save the dates: 6 - 9 SEPT 2018!

 
 
DANCER.png

Dancer (RO)


Un film de Steven Cantor

Dancer (RO)


Un film de Steven Cantor

DANCER

6 SEPT | 7PM - 9PM

ELVIRA POPESCU CINEMA

Dacia Bvd. 77

 

Documentar, 75', 2016 (UK)
Regizor: Steven Cantor
Cu o contributie speciala din partea lui david lachapelle

Nominalizat pentru Cel mai bun documentar la British Independent Film Awards
Cu Serghei Polunin, David LaChapelle, Jade Hale-Christofi  

Înzestrat cu o putere uimitoare si echilibru, Sergei Polunin a produs o revolutie în lumea dansului, devenind cel mai tanar soloist al Royal Ballet. Aflat la apogeul carierei sale, la varsta de 25 de ani, se retrage din lumea dansului, celebritatea aducandu-l aproape de autodistrugere - talentul devine mai mult o povara decat un dar.

O explorare fara precedent a unui artist complex, care a facut ca baletul sa devina viral. Rebel urban si iconoclast, Sergei revolutioneaza baletul. Dar virtuozitatea are pretul ei. Cum poti sa fii liber sa fii tu insuti, cand ai devenit imaginea baletului?

De la imagini de arhiva cu Polunin antrenandu-se la 6 ani pentru Jocurile Olimpice, filmari personale ale parintilor si interviuri cu membrii familiei, prieteni si colegi, pana la extrase din viata si spectacolele lui Serghei de acum, suntem martorii parcursului lui pas cu pas. Polunin este un personaj puternic controversat, ilustrat aici in toata complexitatea lui. Filmul este de asemea un testament pentru versatilitatea lui fizica si psihica. 

Cum cazi la pace cu un destin care ti-a fost prescris?

Cand esti cel mai bun din lume, ce iti mai ramane de facut? Spre ce mai tinzi?

Copilul rebel al baletului, renumitul star de 25 de ani Sergei Polunin, si-a definit viata prin prisma talentului, incepand sa isi puna sub semnul intrebarii existenta in fata legendei care a devenit. DANCER este meditatia intima a unui star al baletului, talentant si carismatic, in acelasi timp complex si enigmatic, intr-un moment al vietii cat se poate de vulnerabil.
— Steven Cantor
IRIS1.-©-Jukka-Rajala-Granstubb.jpg

Iris


Un performance de Johanna Nuutinen

Iris


Un performance de Johanna Nuutinen

Iris

9 SEPT | 18:30 - 19:30

Centrul National al Dansului Bucuresti - Sala Stere Popescu

Bvd. Marasesti, nr. 80-82

 

Coregraf | Johanna Nuutinen

Scenariu film | Johanna Nuutinen, Jukka Rajala-Granstubb

Director de imagine | Jukka Rajala-Granstubb

Performeri pe scena | Jonna Aaltonen, Eero Vesterinen

Compozitori | Tuomas Norvio, Tapani Rinne

Light Designer | Joonas Tikkanen

Designer Costume | Minttu Vesala

 

Spectacolul multidisciplinar exploreaza teme precum puterea, dorinta si supravietuirea prin dans, film si fotografie. IRIS vine cu o propunere inedita pentru public, prin sincronizarea a cinci filme de dans cu performance-ul a doi dansatori.

Prezentat in premiera în România, IRIS aduce pe scena Centrului National al Dansului Bucuresti, doi renumiti dansatori finlandezi - Jonna Aaltonen si Eero Vesterinen, in coregrafia uneia dintre coregrafele emergente ale Finlandei - Johanna Nuutinen. Spectacolul este insotit de sase scurmetraje care includ coregrafii ale unor dansatori de top de pe scena de dansului finlandez si suedez. 

Pornind de la 17 interviuri cu persoane la varsta de 80-90 de ani, spectacolul se intreaba despre ce anume am vrea sa vorbim atunci cand sfarsitul se apropie. Ce ne amintim cel mai mult? Ce poate sa ne spuna o persoana cu atat de multa experienta, daca ne oprim si ascultam? Fiecare dintre cele 17 persoane intervievate este un erou care ne dezvaluie din înțelepciunea lui. Interviurile sunt baza a 5 povesti suprarealiste, care compun o calatorie la granita dintre spatiul sensibil al scenei si peisajele salbatice din film.

Identitatea, metamorfoza si aspectul durational al unui performance sunt directii pe care le explorez adesea. Ma intereseaza colaborarile multidisciplinare si imi place sa mixez dansul, arta vizuala, filmul si fotografia ca sa pot crea lumi multidimensionale. Prin lucrarile mele imi doresc sa ofer o calatorie viscerala care sa-ti trezeasca emotiile si empatia chinestezica, determinandu-te sa vezi un subiect cunoscut intr-o alta lumina.
— Johanna Nuutinen

 

Johanna Nuutinen (FI)

Johanna Nuutinen, dansatoare si coregrafa. Ca membra a Baletului National din Finlanda si-a început cariera de succes alaturi de companie, dansand in lucrari de Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger, Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo si Jorma Uotinen, printre altii. In paralel, si-a creat propriile productii de scena si film. In 2013, Johanna a creat un scurt film de dans, ME – The Story of a Performance, in colaborare cu regizorii Jopsu si Timo Ramu (MUSUTA Ltd.). Pana acum, filmul a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internationale de film de dans si design. Productia ei solo HATCHED devine un succes international, dupa ce a avut premiera la Hong Kong si a continuat cu turnee in Rusia si Finlanda. In 2017 a revenit cu doua noi premiere - IRIS si ROOMS, prezentate in turneu international in Europa si Asia.

Ouaki_1.jpg

Workshop Adrien Ouaki (RO)


Workshop Adrien Ouaki (RO)


WOrkshop Adrien OUAKI

7 SEPT | 3PM - 5PM

LINOTIP - Centru Independent Coregrafic

Ion Brezoianu nr 23-25

*intrare libera in baza inregistrarii prealabile

Adrien Ouaki este castigatorul ultimei editii a Bucharest International Dance Film Festival. Estetica lui puternica si emotionanta combina o coregrafie energica cu o abordare cinematografica. Workshop-ul introduce participantii in aceasta tehnica si metoda de lucru prin exercitii, improvizatii si coregrafii. Printr-o tranzitie fluida de la verticala la orizontala, Adrien ne ofera o fereastra catre vocabularul sau creativ.

BIO Adrien Ouaki

Adrien Ouaki a studiat la International Dance Academy in Paris, pe care a absolvit-o la varsta de 21 de ani. Si-a perfectionat cunostintele de dans contemporan prin participarea la workshopuri cu coregrafi de renume ca Hofesh Shechter, Wim Vandekeybus, Ohad Naharin si Crystal Pite. 

Timp de 2 luni a studiat intensiv artele Kung Fu in China. In ultimii ani a lucrat pentru mai multe companii de dans si case de productie din Franta si in strainatate, printre care: “1789” (de Giuliano Peparini), Compania lui Ezio Schiavully, Theatre du Chateled in Paris cu Raphael Boitel, la Opera Nationala Olandeza cu Itzhik Galili si in Belgia, la ultimul proiect semnat de Franco Dragone & Giuliano Peparini “Vasee Noisette” si “Bo” in Paris. 

Este pasionat de film si si-a regizat propriile scrutmetraje: “Dust Of Life”, “Contact”, “The Line” si recentul “Wild” care va fi proiectat la mai multe festivaluri pe scena internationala: San Francisco, Chile, Londra, Lisabona, Finlanda, Spania, Grecia si Bucuresti. “ The Line” a primit premiul pentru cel mai bun film la Bucharest International Dance Festival si “Wild” a primit premiul pentru cea mai buna coregrafie la Utah Dance Film Festival.

 

*INREGISTRARE:

  • Workshopul se adreseaza dansatorilor si actorilor cu un nivel intermediar si avansat;
  • Pentru a participa la workshop te rugam sa trimiti un email prin care iti exprimi intentia de participare la contact@bidff.ro, cu subiectul “Workshop Adrien Ouaki”;
  • Numarul participantilor este limitat asa recomandam inscrierea din timp si nu mai tarziu de 31 august. 
Hands_ Sara Toscano_Alexandre Cabrita.jpg

ECHIPA & CONTACT


ECHIPA & CONTACT


echipa

Director Artistic
Simona Deaconescu
 
Manager Festival

Anamaria Antoci
 
Relatii Internationale

Irena Isbasescu
 
Director de Productie

Emilia Paunescu
 
Asistent Proiect

Edith Alibec  
 
PR & Marketing

Catalin Anchidin
 
Comunicare Online

Oana Dorobantu
 
Director Tehnic

Andrei Dascalescu
 
Design Grafic

Ioana Trasca
 
Editor Video

Alex Catalin Gheorghe
 
Responsabil Financiar

Andreea Tudor
 
Traduceri

Ligia Soare
 
Subtitrari

Andrei Harabagiu


CONTACT

E-mail: 
tangajdance@gmail.com
contact@bidff.ro

Telefon / Phone: 
+40 741 113 365
+40 740 155 602

Nume *
Nume