#filme #spectacole #ateliere #expozitii

[RE]TRACING_VIZUAL_RGB_100dpi.png

[RE]TRACING

„Editia a patra a festivalului vine intr-o perioada in care suntem obligati sa luptam pentru normalitate si in care regandim coordonatele trecutului pentru a putea intelege prezentul. Intalnirea dintre film si dans aduce la BIDFF povesti despre rezistenta, perseverenta si curaj.

Am cautat si am gasit modalitati ingenioase de a arhiva memoria colectiva, dar si speculatii indraznete asupra viitorului, prin care ne dorim să oferim un context de repozitionare a «individului» in raport cu «cei multi», chiar daca asta inseamna sa alteram voit asa numitul «adevar general valabil».

Cred ca prin pozitionarea unui individ in raport cu istoria maselor, putem genera cu adevarat un conflict creativ la nivel de idei si propuneri, unul care poate restructura realitati istorice reprimate sau redefini faptele incerte ale prezentului. Printr-un program complex, care aduce impreuna artisti din mai multe domenii, propunem publicului un exercitiu de imaginatie, prin care sa retraiasca realitatea pe mai multe axe: temporala, emotională si psihologica.”

Simona Deaconescu (director artistic BIDFF)


+ 6 September

+7 September

+8 September

+9 September


DANCER.png

Dancer - DESCHIDEREA BIDFF'18 

6 sept | 19:00 - 21:00

@ cinema elvira popescu 

documentar, 75', 2016 (UK)

Inzestrat cu o putere uimitoare si echilibru, Sergei Polunin a produs o revolutie în lumea dansului, devenind cel mai tanar soloist al Royal Ballet. Aflat la apogeul carierei sale, la varsta de 25 de ani, se retrage din lumea dansului, celebritatea aducandu-l aproape de autodistrugere - talentul devine mai mult o povara decat un dar.

O explorare fara precedent a unui artist complex, care a facut ca baletul sa devina viral. Rebel urban si iconoclast, Sergei revolutioneaza baletul. Dar virtuozitatea are pretul ei. Cum poti sa fii liber sa fii tu insuti, cand ai devenit imaginea baletului?

Midnight+Specials.jpg

Midnight Specials

O selectie de filme romanesti de arhiva

6 Sept| 21.30-22.30

@Centrul NaTional al Dansului BucureSti

 

In anul Centenarului propunem un itinerariu inedit in timpuri si spatii coregrafice creative, care ofera o imagine dinamica a avangardei dansului si filmului romanesc prin proiectia "MIDNIGHT SPECIALS | O selectie de filme romanesti de arhiva".

A+Museum+Theatre.jpg

A MUSEUM (THEATRE)

*VERNISAJ

7 sept | 19:00

*EXPOZITIE

8 & 9 SEPT | 12:00 - 18:00

*PERFORMANCE

8 & 9 SEPT | 15:00 - 15:30

@Deschis Atelier

Bazata pe celebra piesa de teatru a lui Heiner Muller (Hamlet-machine), expozitia participativa creata de regizoarea Clyde Chabot si Compania La Commnauté Inavouable ne poarta printr-un atlas al visului comunismului si al colapsului sau. O instalatie teatrala si fotografica, la granita dintre teatru si arta vizuala, instalatia incurajeaza spectatorii sa-si dezvaluie generozitatea si sensibilitatea. Expozitia a fost prezentata pana acum in Cambodgia, Germania, Franta, India, Suedia si Coreea.

Ouaki_2 (1).jpg

Workshop Adrien Ouaki

7 sept | 15:00 - 17:00

@LINOTIP - CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC

 

Adrien Ouaki este castigatorul ultimei editii a Bucharest International Dance Film Festival. Estetica lui puternica si emotionanta combina o coregrafie energica cu o abordare cinematografica. Workshop-ul introduce participantii in aceasta tehnica si metoda de lucru prin exercitii, improvizatii si coregrafii. Printr-o tranzitie fluida de la verticala la orizontala, Adrien ne ofera o fereastra catre vocabularul sau creativ.

 

one+leg.jpeg

MY LIFE REHEARSED IN ONE LEG

7 SEPT |16.00 -17.30

8 SEPT | 17.00 -18.30

9 SEPT | 16.30 - 18.00

@CINETIC

Un cuplu se reuneste dupa mai multe luni petrecute in spitale diferite ca urmare a unui accident de masina. Amintirile care ar trebui sa ii readuca impreuna par sa se fi estompat in memoria amandurora.

Competitia+Nationala.jpg

COMPETITIA NATIONALA 

7 sept | 21:00 - 22:00

@Deschis Gastrobar

Incepand cu 2016, BIDFF a concentrat o parte insemnata a resurselor festivalului pentru sustinerea industriei creative din Romania in producerea de filme de dans. Doi ani mai tarziu observam ca numarul de aplicatii la festival s-a triplat si au inceput sa se creeze duo-uri creative regizor-coregraf. Pe de alta parte, Competitia Romaneasca ne demonstreaza ca granitele dintre genurile artistice si generatii se fluidizeaza. Prezentam o selectie inedita, extrem de variata, in care corpul este pus in raport cu propriile slabiciuni si societatea in care traieste, in imagini care-l de-fragmenteaza, multiplica sau altereaza.

Competitia+Internationala.jpg

COMPETITIA INTERNATIONALA 

8 sept 

@ cinema elvira popescu

i: [RE]TRACING VALUES 18:30 - 20:00

ii: [RE]TRACING TIME 20:30 - 21:45

20 de filme din 14 tari, alese din peste 300 de aplicatii

Q&A cu o parte din creatorii filmelor din competitie

Stories+in+movement_extended+deadline+(1).jpg

Stories in Movement

9 Sept | Pitching Session

@Qreator

Bucharest International Dance Film Festival a invitat creatori de film si dans din regiunea de SE a Europei (Romania, Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Rusia, Slovacia, Belarus, Croatia, Bosnia si Herzegovina, Albania, Muntenegru, Grecia, Turcia) la un nou laborator de film de dans, concentrat pe dezvoltarea structurii dramaturgice a filmelor si articularea unui discurs artistic coerent in jurul temelor abordate de participanti. Laboratorul ajuta creatorii de film de dans sa-si imbunatateasca ideea initiala in sesiuni de workshop cu coregrafa Helena Jonsdottir (IS) si dramaturgul si scriitorul  Guy Cools (BE) , precum si in focus grupuri coordonate de producatoarea de film Anamaria Antoci (RO) si consultantul in film Alex Traila (RO). 

IRIS1 (1).jpg

Iris

9 sept | 18:30 - 19:30

@ CENTRUL NATIONAL AL DANSULUI BUCURESTI - SALA STERE POPESCU

Un performance de Johanna Nuutinen

Spectacolul multidisciplinar exploreaza teme precum puterea, dorinta si supravietuirea prin dans, film si fotografie. IRIS vine cu o propunere inedita pentru public, prin sincronizarea a cinci filme de dans cu performance-ul a doi dansatori.

Prezentat in premiera in Romania, IRIS aduce pe scena Centrului National al Dansului Bucuresti doi renumiti dansatori finlandezi - Jonna Aaltonen si Eero Vesterinen, in coregrafia uneia dintre coregrafele emergente ale Finlandei - Johanna Nuutinen. Spectacolul este insotit de sase scurmetraje care includ coregrafii ale unor dansatori de top de pe scena de dansului finlandez si suedez. 

Hail+the+New4.png

HAIL THE NEW PURITAN

9 sept | 20:30 - 22:00

@ Cinema Elvira Popescu

Film Documentar, 85', 1987 (UK)

Exuberant si jucaus, Hail the New Puritan este un "docufantasy" care simuleaza o zi din viata celebrului dansator britanic Michael Clark. Portretul fictiv realizat de Atlas al carismaticului coregraf serveste drept o evocare puternica a decadentei studiate a subculturii post-punk a Londrei anilor 80. 

Decernarea premiilor 

9 Sept | 22:00 - 22:30

@Cinema Elvire Popesco 

 

Juriul din acest an este format din directorul artisitc al Parallel Arts Foundation Gabor Pinter, coregrafa si regizoarea islandeza Helena Jonsdottir si regizorul care a primit marele premiu in editia din 2017 a festivalului, Adrien Ouaki. BIDFF premiaza anual creatorii implicati social, catalizatorii de schimbare, pe cei care îndraznesc sa înfrunte mediul sau sa celebreze viata. Cel mai bun film romanesc dintre cele 10 scurtmetraje prezentate va fi recompensat cu un premiu in valoare de 1000 euro, oferit de Institutul Cultural Roman. In Competitia Internaționala si in cursa pentru Cel mai bun film au intrat 20 de scurtmetraje, iar BIDFF va oferi 1000 euro filmului care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului. Premiul pentru inovatie este in valoare de 500 euro si va fi acordat filmului care inoveaza raportul dintre cinematografie si dans. Spectatorii îsi vor vota favoritul, iar BIDFF va contoriza voturile pentru a acorda Premiul publicului.

cel mai bun film din cadrul Competitiei Internationale

NIGHT DANCING (Regizor: Barney Cokeliss, Coregrafi: Louise Tanoto, Jacob Ingram-Dodd, Jason Thorpe)

Premiul pentru InovaTie In cadrul CompetiTiei InternaTionale

BOOKANIMA: DANCE (Regizor si Coregraf: Shon Kim)

MenTiune SpecialA In cadrul CompetiTiei InternaTionale

THROUGH THE SUPERMARKET IN FIVE EASY PIECES (Regizor: Anna-Maria Joakimsdottir-Hutri, Coregraf: Maria Saiviasalmi & Andrius Katinas);

cel mai bun film din cadrul CompetiTiei NaTionale

STATES UPROOTED (Regizor si Coregraf: Ioana Turcan)

MenTiune SpecialA In cadrul CompetiTiei NaTionale

DEPAYSEMENT (Regizori: Corina Hinkov, Coregrafi: Maria-Luiza Dimulescu, Simona Dabija)

Premiul Publicului

A FLOOD REMAINS (Regizor si coregraf: Emma Evelein)

LOCATII

CInema Elvira Popescu

Bvd Dacia, nr 77

 

Linotip

Str Actor Ion Brezoianu 24

 

Centrul National al Dansului Bucuresti

Bd Marasesti 80-82

 

Deschis gastrobar & Deschis Atelier

Splaiul Unirii nr 160

 

Qreator

Bd Aviatorilor 8a

 

Cinetic

Str Tudor Arghezi 8B

 
1920x1080 (1).png

BIDFF este un proiect cultural organizat de Asociatia Tangaj Dance. Realizat cu sprijinul: Centrul National al Cinematografiei / Romanian Film Centre, Institutul Cultural Roman, Consulatul Onorific al Republicii Islanda la Bucuresti, British Council Romania, Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din Bucuresti, 4 Proof Film si DHL Express Romania. Parteneri: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Deschis Atelier & Deschis Gastrobar, Linotip - Centru Indepedent Coregrafic, CINETIC, Qreator by IQOS. Proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.