BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL '17

THE AGE OF THE STRANGE

Contextul din ce in ce mai tulburator al unei lumi in situatie de criza pune sub semnul intrebarii autenticitatea existentei cotidiene, contradictiile si fragilitatea devenind vectori ai traiectoriei zilnice. Bucharest International Dance Film Festival a ajuns la editia a III-a intr-un an in care am fost martori sau chiar participanti la evenimente socio-politice, atat pe plan international, cat mai ales local, care ne-au fortat sa regandim contextul in care traim. 

The Age of the Strange este conceptul sub care festivalul a adunat o serie de evenimente care propun o intoarcere la starea de natural, cautand modalitati de expunere “tehno-suprarealiste”. 

Cele 35 de filme scurte prezentate in festival, dintre care 20 in competitia internationala, 7 in competitia romaneasca si 8 in seria Midnight Specials exploreaza, printre altele, libertatea si limitarile ei, sistemul informational si reintoarcerea la gandirea intuitiva, regasirea veneratiei intr-o lume care inhiba emotia si dorinta de atinge perfectiunea. 

Anul acesta dezvaluim personalitati artistice puternice, ale caror opera si viata orbiteaza in jurul unor propuneri care implica un grad mare de risc. Lungmetrajul La Danseuse ne aduce aminte de un trecut in care experimentul artistic insemna sacrificiu personal. In documentarul WIM descoperim pasiunea si perseverenta lui Wim Vandekeybus, coregraful care a pus bazele uneia dintre cele mai iubite companii de dans din Europa - Ultima Vez. Alex Mirutziu expune dimensiunile incerte care coaguleaza sensul si jongleaza cu raportul dintre spus si nespus. Compania Sharon Fridman ne ghideaza intr-o calatorie a supravietuirii si eliberarii prin dans. 

Este o editie in care trasam o punte intre un trecut incert si un viitor probabil. 
 

SIMONA DEACONESCU

director artistic