Corporealities

Cu susTinerea Cinedans & curatoriate de Bucharest International Experimental Film Festival

7 SEPT | 20:00

centrul national al dansului bucuresti

 

Programul Corporealities este compus din cinci filme foarte speciale, ale caror autori au decis sa porneasca intr-o calatorie mereu fascinanta prin teritoriile infinite ale experientei umane. Cu fiecare dintre filme, descoperim un nou tip de limbaj fizic, creat special pentru a trezi emotia spectatorului la un nivel pe care nicio alta arta in afara dansului nu il atinge. Nu e de mirare ca filmele de dans din program acopera o plaja de emotii si situatii care se intinde de la experienta amara a singuratatii la hiperactivitatea din jungla moderna a finantelor, de la relatiile de familie si intre generatii la comunitatile post-internet.

Néants

10:00, Canada, 2015

R: Nellie Carrier


Vorbind despre absenta si gol, Néants traseaza diferenta dintre cele doua cu o precizie necrutatoare, prin intermediul a patru studii cinematografice, deopotriva convingatoare si generatoare de nelinisti, despre singuratate.


Paralysis

23:00, Netherlands, 2015

R: Karel Van Laere


Cum e sa stai culcat pe spate, cu bratele pe langa corp, si sa-ti imaginezi ca nu te poti misca de la gat in jos? Bun venit în lumea tetraplegicilor. In Paralysis, artistul vizual Karel van Laere se supune unui asemenea experiment si documenteaza amanuntit durerea (fizica) si chinul (psihic) pe care le-a trait pe parcursul calatoriei sale de 24 de ore in universul celor paralizati.


She/Her

11:00, Netherlands, 2015

R: Sonja Wyss


In scurtmetrajul She/Her, Sonja Wyss face anatomia unei relatii mama-fiica, dezvaluind strat dupa strat resentimente, dezaprobare, razvratire si stanjeneala, pana cand ajunge la miezul bine ascuns si fragil de afectiune. Portretul unei mame, conformista, de varsta si clasa mijlocie, e trasat coregrafic prin miscari retinute, in contrast cu izbucnirile de revolta ale fiicei.

Voices of Finance

35:00, Netherlands, 2015

R: Clara Van Gool

Voices of Finance este o combinatie suprinzatoare de documentar si film de dans, al carei titlu si idee pornesc de la fostul banking blog gazduit de publicatia The Guardian. O suita de monologuri coregrafice aduce in prim-plan bancheri si alti actori din universul finantelor, care vorbesc despre ei insisi si isi descriu o zi obisnuita din viata.


Novaciéries

7:00, France, 2015

R: (LA)HORDE

Cu Novaciéries, colectivul (LA)HORDE propune o re-interpretare a unui dans post-internet, intr-un spatiu ce pare a fi o hala dezafectata. Jumpstyle, dansul nascut din mainstream-ul Hardcore, isi datoreaz existenta postarilor pe Youtube. Autorii construiesc un film in care combina performance-ul si cinema-ul pentru a trasa un portret coregrafic si metafizic al lumii post-industriale.


Texte de Adina Marin (Bucharest International Experimental Film Festival).