the best of

fiver international screendance movement

filme de dans din spania, prezentate de institutul cervantes

OFF COMPETITION

7 SEPT | 16:00

@LINOTIP - Centru independent Coregrafic

Institutul Cervantes din Bucuresti prezinta, in colaborare cu FIVER - festival si platforma internationala de sustinere, expunere si productie de dans audio-vizual, creat in Spania in 2012 - o selectie de scurtmetraje realizate de cineasti spanioli, intr-un program format atat din documentare cat si din filme de dans.

Curatoriata de Samuel Retortillo, directorul festivalului, selectia este o prezentare a operelor cinematografice in care miscarea este piatra de temelie a operelor dramaturgice.

Prestigiosi regizori de film spanioli, din trei generatii diferite, creeza un esantion perfect care rezuma esenta filmului de dans: un mod de a folosi limbajul miscarii, prin imbinarea artelor complementare, in care creatorul alege ca dansul sa prinda viata pe marele ecran. De asemenea, genul documentar si fals documentar este reprezentat prin teme sociale, in care dansul devine mijloc de integrare, accesibilitate la cultura si gandire critica.

 

DANCE WITH ME

5:00, Spain, 2015

R: Cristina Molino

C: Samuel Retortillo

Ella, o fata bipolara, si Eric, partenerul ei devotat infatiseaza extremele emotiei de care este capabila fiinta umana. O calatorie de la fericire deplina la pierdere absoluta.

 

CRACKS

3:41, Spain, 2013

R: Álex Pachón

C: Álex Pachón


Toate sunetele provoaca miscare si toata miscarea produce sunet. Un personaj danseaza pe muzica ce se aude numai daca acesta danseaza. Ritmul este conditionat si depinde in totalitate de miscare, de limbajul corpului si invers: miscarea are loc numai atunci cand exista un sunet care il insoteste.


TIMECODE

15:00, Spain, 2016

R: Juanjo Giménez Peña

C: Lali Ayguadé

Luna si Diego sunt agenti de paza ai unei parcari. Diego lucreaza in tura de noapte, iar Luna lucreaza in tura de zi.


FUEGO LENTO

15:01, Spain, 2014

R: Elena Castilla

Elena — “In septembrie 2011 am dezvoltat, impreuna cu doisprezece adolescenti, un atelier de coregrafie la Centrul pentru Copii Pedro de Valdivia Villanueva de la Serena, Badajoz”. Cum te simti? Ce asteptari ai? Ce ti-ar placea sa faci in viitor? De ce iti este dor? Au fost cateva dintre presupunerile folosite pentru ca ei sa-si creeze piesele prin exercitii de compozitie coregrafica.

 
Da_Mopa (2).jpg

DA MOPA

3:40, Spain, 2017

R: María Teresa García

C: Juan Luis Matilla

„Da Mopa” este un proiect muzical care se confrunta cu dilema reprezentarii acestuia ca un concert dansat. Muzica electronica si ritmurile latine, intre comedie, fals documentar si film de dans, ajuta la dezvoltarea temelor melodiilor, de la chemarea la rugaciune pana la meta-gandirea critica contemporana, subliniind contradictiile nevoilor noastre, mostenite sau dobandite.


MEMORIA DEL CUERPO

35:00, Spain, 2018

R: Roberto Menendez

C: Chevi Muraday, Sol Picó, Carmen Werner, Jon Maya, Daniel Abreu


Filmul prezinta o incursiune prin lumea Dansului Contemporan in Spania, cu cinci castigatori ai Premiului National de Dans. Prin comentariile si spectacolele lor, vedem cum se misca, ce ii motiveaza, care sunt preocuparile si problemele lor, ce ii determina sa mearga pe scena an de an si observam nevoile uneia dintre cele mai putin apreciate si promovate arte din lumea culturala spaniola.