Iris

9 SEPT | 18:30 - 19:30

Centrul National al Dansului Bucuresti - Sala Stere Popescu

Bvd. Marasesti, nr. 80-82

 

Coregraf | Johanna Nuutinen

Scenariu film | Johanna Nuutinen, Jukka Rajala-Granstubb

Director de imagine | Jukka Rajala-Granstubb

Performeri pe scena | Jonna Aaltonen, Eero Vesterinen

Compozitori | Tuomas Norvio, Tapani Rinne

Light Designer | Joonas Tikkanen

Designer Costume | Minttu Vesala

 

Spectacolul multidisciplinar exploreaza teme precum puterea, dorinta si supravietuirea prin dans, film si fotografie. IRIS vine cu o propunere inedita pentru public, prin sincronizarea a cinci filme de dans cu performance-ul a doi dansatori.

Prezentat in premiera în România, IRIS aduce pe scena Centrului National al Dansului Bucuresti doi renumiti dansatori finlandezi - Jonna Aaltonen si Eero Vesterinen, in coregrafia uneia dintre coregrafele emergente ale Finlandei - Johanna Nuutinen. Spectacolul este insotit de sase scurmetraje care includ coregrafii ale unor dansatori de top de pe scena de dansului finlandez si suedez. 

Pornind de la 17 interviuri cu persoane la varsta de 80-90 de ani, spectacolul se intreaba despre ce anume am vrea sa vorbim atunci cand sfarsitul se apropie. Ce ne amintim cel mai mult? Ce poate sa ne spuna o persoana cu atat de multa experienta, daca ne oprim si ascultam? Fiecare dintre cele 17 persoane intervievate este un erou care ne dezvaluie din intelepciunea lui. Interviurile sunt baza a 5 povesti suprarealiste, care compun o calatorie la granita dintre spatiul sensibil al scenei si peisajele salbatice din film.

Identitatea, metamorfoza si aspectul durational al unui performance sunt directii pe care le explorez adesea. Ma intereseaza colaborarile multidisciplinare si imi place sa mixez dansul, arta vizuala, filmul si fotografia ca sa pot crea lumi multidimensionale. Prin lucrarile mele imi doresc sa ofer o calatorie viscerala care sa-ti trezeasca emotiile si empatia chinestezica, determinandu-te sa vezi un subiect cunoscut intr-o alta lumina.
— Johanna Nuutinen

 

Johanna Nuutinen (FI)

Johanna Nuutinen, dansatoare si coregrafa. Ca membra a Baletului National din Finlanda si-a inceput cariera de succes alaturi de companie, dansand in lucrari de Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger, Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo si Jorma Uotinen, printre altii. In paralel, si-a creat propriile productii de scena si film. In 2013, Johanna a creat un scurt film de dans, ME – The Story of a Performance, in colaborare cu regizorii Jopsu si Timo Ramu (MUSUTA Ltd.). Pana acum, filmul a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internationale de film de dans si design. Productia ei solo HATCHED devine un succes international, dupa ce a avut premiera la Hong Kong si a continuat cu turnee in Rusia si Finlanda. In 2017 a revenit cu doua noi premiere - IRIS si ROOMS, prezentate in turneu international in Europa si Asia.