LECTURE CLAUDIA KAPPENBERG

Sept 7 | 10.00

Apollo111 teatrul

intrare libera*


Claudia kappenberg1.jpg

Medicina contemporana este preocupata din ce in ce mai mult de impactul profund al izolarii sociale si al structurilor sociale asupra starii de bine si a sanatatii individului, iar dezbaterile cu privire la sustenabilitatea mediului avanseaza notiunea comunitatilor constructive in cautarea unui viitor mai bun. Cu toate acestea, o mare parte a performantei ecranului prezinta indivizii sportivi, idealizati precum si actele lor comportamentale spectaculoase, care pot produce efectul „wow”, dar contribuie prea putin la întelegerea relatiilor, a dinamicii si potentialului comunitatii. Intrebarea mea este: cum pot reflecta reprezentarile pe ecran, performanta ecranului si dansul pe ecran asupra comunitatilor contemporane si cu ce poate dansul de pe ecrane contribui la aceste dezbateri? Vom analiza lucrarile coregrafei, compozitoarei și realizatoarei Meredith Monk, cu precadere a filmului sau Ellis Island (Rosen și Monk, 1982), precum si Code Unkonwn al lui Michael Haneke (2000) si The White Ribbon (2009), precum si opere experimentale mai timpurii, cum sunt cele ale lui Amy Greenfield, pentru a explora subiectul pe ecran. Voi lua in considerare strategiile cinematografice si coregrafice cum sunt depersonalizarea si sculptarea spatiului si a timpului prin intermediul actiunii ritualizate.

Claudia Kappenberg este o artista activa in spectacole si media. Lucrarile ei se inspira din dans si artele vizuale pentru a crea coregrafii minimaliste pentru evenimente live specifice unei localizari, dar si pentru reprezentari pe ecran. Claudia si-a obtinut diploma de master in Arte Frumoase/Film si Video de la Central Saint Martins College of Art and Design in 1998 si a predat cursuri universitare de Arte Frumoase pana in 2002. Din 2004, preda la Universitatea Brighton, Marea Britanie, pe teme de film experimental si practici ale spectacolului.


*Intrare gratuita pe baza de inscriere la contact@bidff.ro, cu nume, prenume, evenimentul pentru care se face inscrierea, numar de telefon.