"Unul dintre cei mai fascinanti creatori de dans de pe planeta."

- Roslyn Sulcas, New York Times

11 NOV | 20:00 - 22:00

centrul national al dansului bucuresti

Bulevardul Marasesti 80-82

INTRAREA PE BAZA DE BILET

 

documentar, 100 min, 2015 (IL, SE, DE, NL)

regizor: Tomer HeYmann

coregraf: ohad naharin

 

Regizorul Tomer Heymann suprinde cu multa tenacitate portretul lui Ohad Naharin, cel mai cunoscut coregraf insraelian, considerat reinventatorul dansului modern. Ca director al companiei Batsheva, Ohad Naharin a dezvoltat tehnica Gaga, devenita un fenomen in lumea dansului contemporan. Documentarul ne prezinta artistul la 60 de ani, aflat intr-un punct critic al vietii sale, deschizandu-si pentru prima oara laboratorul catre publicul larg, intr-un film care a durat 8 ani ca sa ajunga pe marile ecrane.

Ohad Naharin a fost aclamat ca unul dintre cei mai proeminenti coregrafi contemporani ai lumii. Ca director artistic al Batsheva Dance Company din 1990, a ghidat compania cu o viziune artistica aventuroasă și i-a revigorat repertoriul cu coregrafia sa captivantă. Naharin este de asemenea creatorul unui limbaj de mișcare inovativ: Gaga. Acesta si-a imbogatit inventia sa extraordinara de miscare, a revolutionat antrenamentul companiei, si a devenit o forta in crestere in domeniul din ce in ce mai larg al practicilor de miscare, atat pentru dansatori cat si pentru non-dansatori. Gaga ofera un cadru pentru descoperirea si intarirea corpului, adaugand flexibilitate, rezistenta si agilitate in timp ce deschide simturile si imagineatia.

In perioada 2003-2004, a obtinut titlul de House Choreographer. In aceasta perioada cu compania, Naharin a coregrafiat peste 20 de lucrari pentru Batsheva si divizia sa de juniori, Batsheva Ensemble. El a remontat de asemenea mai mult de 10 din lucrarile sal pentru companie si a recombinat excerpte din repertoriul sau pentru a crea Deca Dance, o lucrare in continua evolutie.

Ohad este unul dintre cei mai vii oameni pe care i-am cunoscut vreodata. Munca sa ne impinge pe noi toti: pe el insusi, pe dansatori, pe public, catre limitele a ceea ce suntem, si apoi dincolo de ele.
— Nicole Krauss, Autor al The History of Love
Ohad Naharin este unul dintre cei mai originali si bulversant coregraf al timpurilor noastre.
— Sid Smith, Chicago Tribune
Ohad Naharin s-a specialiazat in lucrari care pot fi intelese dar nu neaparat asimilate.
— Anna Kisselgoff, New York Times
Naharin este pionier al unora dintre cele mai inovative lucrari - si un limbaj de miscare intrigant - in dansul contemporan in ultimii 20 de ani.
— The Sydney Morning Herald
Naharin este plasat intr-un grup rarefiat al celor mai buni coregrafi ai lumii.
— Nigel Redden, Director of Lincoln Centre Festival and Spoleto Festival U.S.A.