stories in movement

laborator de dezvoltare a filmelor de dans

3 - 9 sept 2018, Bucharest


Bucharest International Dance Film Festival invita creatori de film si dans din regiunea de SE a Europei (Romania, Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Rusia, Slovacia, Belarus, Croatia, Bosnia si Herzegovina, Albania, Muntenegru, Grecia, Turcia) la un nou laborator de film de dans, concentrat pe dezvoltarea structurii dramaturgice a filmelor si articularea unui discurs artistic coerent in jurul temelor abordate de participanti. Laboratorul va ajuta creatorii de film de dans sa-si imbunatateasca ideea initiala in sesiuni de workshop cu coregrafa Helena Jonsdottir (IS) si dramaturgul si scriitorul  Guy Cools (BE) , precum si in focus grupuri coordonate de producatoarea de film Anamaria Antoci (RO) si consultantul in film Alex Traila (RO). 

Pentru a conecta mai bine industriile creative din regiune, laboratorul va contine si o serie de sedinte de feedback si "speed networking" cu specialisti internationali din ambele domenii. Laboratorul se va finaliza cu o sesiune de pitching public a viitoarelor filme. Cea mai buna prezentare va primi un premiu de 700 EUR de la Institutul Cultural Roman. 

  • Deadline aplicatii: 5 August 2018

  • Formularul de aplicatie*: goo.gl/kfgL79

  • Taxa atelier: 200 EUR

  • Mai multe informatii: contact@bidff.ro / www.bidff.ro

* Formularul se completeaza in engleza si de participantii din Romania. Cunoasterea limbii engleze este obligatorie pentru participarea la atelier. 

 

Eligibilitate, conditii de participare si facilitati


► Poti participa la workshop daca esti un coregraf sau un creator de film care locuieste in Romania, Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Rusia, Slovacia, Belarus, Croatia, Bosnia si Herzegovina, Albania, Muntenegru, Grecia, Turcia. 

► Pentru participantii din afara Bucurestiului si pentru cei din afara tarii se asigura cazarea. 

► Poti aplica numai prin sistemul nostru de aplicatii online. Un participant se poate inscrie cu o singura idee. Ai grija sa completezi toate campurile si sa-ti incarci biografia. 

► Trebuie sa ai peste 18 ani la data inaintarii aplicatiei. 

► Daca esti selectat trebuie sa achiti taxa de 200 EUR. Daca esti din afara Bucurestiului va trebui sa-ti asiguri singur transportul. Organizatorii vor pune la dispozitie cazarea in Bucuresti si iti vor oferi intrare gratis la toate evenimentele din festival. Daca ai nevoie, festivalul iti poate oferi scrisori de sprijin cu scopul de a obtine finantare pentru acoperirea taxei de participare. 

► In cazul in care un film are mai multi autori, festivalul poate oferi cazare pentru numai unul dintre ei, dar poate oferi intrarea libera la workshop si alte evenimente din festival pentru ceilalti membrii din echipa. 

► Participarea pentru intreaga perioada este obligatorie. Data ajungerii in Bucuresti este 3 sept si data plecarii 10 sept.

► Toti participantii sunt eligibili sa primeasca premiul de 700 EUR, ca un rezultat al sesiunii de pitching programata pe 9 sept. 

► Alte premii pot fi oferire de parteneri si sponsori ai festivalului. Aceste premii vor fi oferite numai daca ideile de filme pitchuite prezinta interes pentru producatorii si programatorii invitati de festival la sesiunea de prezentari de pe 9 sept. 

► Cat esti in Bucuresti, organizatorii iti pot facilita intalniri cu profesionisti din domeniu, cu scopul de ate conecta mai bine cu comunitatea locala de artisti. 

 

artisti invitati


B8E94634F36AD964E58388D0496DE790BEBF8A2EFFCD84D180E1BC0991064940_390x0.jpg

Helena Jonsdottir

coregrafa, regizoare de film si artista vizuala

6 si 7 sept | Workshop creativ care vizeaza dezvoltarea unei idei de film intr-un scenariu, din perspectiva locatiilor si personajelor.

Helena Jonsdottir a studiat la Scoala Nationala de Balet de Teatru din Islanda si si-a continuat studiile la Alvin Ailey, New York. Este una dintre cele mai respectate coregrafe de teatru, film si televiziune din Islanda. A coregrafiat  nenumarate productii de televiziune, film, videoclipuri si teatru.

Helena este profesor asociat la Academia de Arta si Academia de Film din Islanda, coordonand ateliere de film de dans in Europa si SUA.

In 2003, spectacolul sau Open Source a castigat premiul pentru cea mai buna productie in cadrul Premiilor de Teatru si Dans din Islanda. De atunci, Helena a remontat piesa intr-o varianta irlandeza, care a avut premiera la Galway Arts Festival in 2004 si a recreat o alta varianta a spectacolului pentru Iceland Dance Company la Reykjavík City Theatre in 2005.

Helena a coregrafiat si regizat multe filme de dans, printre care Breaking voices si Zimmer, laureat al celui de-al patrulea Videotanzpreis al SK Stiftung Kultur din Köln. Este recunoscuta in Scandinavia, UK si SUA pentru contributia adusa filmului de dans, fiind nominalizata ca Cel mai bun coregraf de catre Music Video Production Association Awards in Los Angeles.  

 
cools_web.jpg

Guy Cools

dramaturg de dans

8 si 9 sept | Workshop creativ care se focuseaza pe perceptia si articularea unui concept care implica miscarea, precum si pe dezvoltarea de practici si metode interdisciplinare. 

Dr. Guy Cools este dramaturg-coregraf, conferentiar cercetator la Institutul de Cercetare in Studii de Dans al Fontys School of Fine and Performing Arts in Tilburg si cercetator post-doctoral la Universitatea Ghent, unde a incheiat un doctorat bazat pe relatia dintre dans si critica. A lucrat ca realizator de programe artistice, curator, critic de dans si policymaker in materie de dans in Flandra.

In prezent, se dedica dramaturgiei spectacolelor de dans, contribuind la lucrarile unor importanti coregrafi din Europa si Canada, precum: Akram Khan (UK), Sidi Larbi Cherkaoui (BE), Koen Augustijnen (BE), Danièle Desnoyers (CA), Lia Haraki (CY), Christopher House (CA), Arno Schuitemaker (NL) si Stephanie Thiersch (DE). 

In paralel, are prelegeri, este autorul unor publicatii de specialitate si a dezvoltat o serie de ateliere cu scopul de a oferi suport artistilor si coregrafilor aflati intr-un proces creativ. Printre cele mai recente publicatii ale sale se numara The Ethics of Art: ecological turns in the performing arts, co-editat alaturi de Pascal Gielen (Valiz, 2014), In-between Dance Cultures: on the migratory artistic identity of Sidi Larbi Cherkaoui and Akram Khan (Valiz, 2015) si Imaginative Bodies, dialogues in performance practices (Valiz, 2016). Alaturi de coregrafa canadiana Lin Snelling, a dezvoltat o practica de improvizatie dedicata performance-ului Rewriting Distance (www.rewritingdistance.com), care se concentreaza pe integrarea miscarii, vocii si textului in lucrari artistice. 

 

coordonatorii laboratorului


ALEX TRAILA

consultant de film

4 sept  | Focus group concentrat pe dezvoltarea de scenarii de film, cercetarea si documentarea intr-un proces creativ.

► 8 & 9 sept | Coordonarea intalnirilor Speed Networking si coaching de specialitate pentru sesiunea de pitch-ing.

Este consultant de film din Romania. A absolvit imagine de film si TV la Universitatea Hyperion din Bucuresti si a participat la o serie de programe de fomare si cursuri de pregatire in domeniul creative producing, mentoring si film marketing. Este alumni MAIA Workshops si EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs. In 2006 si-a deschis propria casa de productie, Steppenwolf Film, cu care a dezvoltat si produs mai multe proiecte de film. A ocupat pentru 3 ani pozitie de conducere in calitate de Development Producer, Sarajevo City of Film – fondul cinematografic dedicat productiei de film de scurt metraj si sutineri tinerilor cineasti din regiune. Din 2011 coordoneaza programul CineLink-Work in Progress in cadrul Festivalului de Film Sarajevo, din 2014 este consultant si dezvolta platforma b2b When East Meets West Co-Production Forum (Trieste) si a fost implicat in departamentul de industrie al TIFF - Festivalului de Film Transilvania, editiile 2014 si 2015. Impreuna cu piata de co-productii Connecting Cottbus (Germania) si When East Meets Meets West (Italia) a initiat think-tank-ul #FEEDback (Film Eastern European Dialogue), axat pe politica culturala in domeniul cinematografiei in Europa de Est. In perioada mai – octombrie 2016 a fost Consilier al Ministrului Culturii pentru cinematografie, ianuarie 2016 – mai 2017 membru in Consiliul de Administratie al Centrului National al Cinematografiei (CNC), iar in prezent  este Consultant Afaceri Europene si Relatii Internationale la CNC, reprezentant in Comitetul Director EURIMAGES – fondul cultural al Consiliului Europei. Este fellow Aspen Institute Romania.  

 
12091424_10206822621835478_5318492081610911959_o.jpg

ANAMARIA ANTOCI

producator de film

► 5 sept | Focus group concentrat pe pre-productie si atragerea de finantari, in primele etape ale dezvoltarii unui scenariu de film.

► 8 & 9 sept | Coordonarea intalnirilor Speed Networking si coaching de specialitate pentru sesiunea de pitch-ing.

Anamaria Antoci si-a inceput cariera de producator in industria filmului alaturandu-se casei de productie 4 Proof Film in 2012. De atunci a produs o serie de scurtmetraje premiate international, doua lungmetraje ale regizorului Adrian Sitaru - Ilegitim (2016, Berlinale Forum - C.I.C.A.E. Award), Fixeur (Toronto IFF 2016, nominalizat ca si candidatul Romaniei pentru film strain la Premiile Oscar in 2018) si documentarul Planeta Petrila, regizat de Andrei Dascalescu (IDFA 2016). In 2017 Anamaria si-a deschis propria companie de productie de film (Tangaj Production) si, in prezent, se ocupa de diverse proiecte cinematografice aflate in stadii diferite de productie. Anamaria este alumni EAVE, Cannes Producers on the MoveACE Producers si membru EFA. Din 2015 este producatorul Bucharest International Dance Film Festival