filme de dans romanesti

13 nov | 19:00 - 20:15

CLUB CONTROL

Constantin Mille, nr. 4

INTRAREA LIBERA

In seara de inchidere a festivalului BIDFF da startul industriei de film de dans din Romania cu 5 scurte care te vor tine in suspans. Deschidem proiectia speciala cu premiera filmului Sonder, ultima productie semnata de Tangaj Dance si continuam cu Up Stairs, un scurtmetraj experimental realizat intr-un format inedit de colaborare. Urmeaza 3 scurte de dans create de studenti UNATC si UNARTE, rezultate in urma [CO]laboratorului. Proiectia se va incheia cu decernarea premiilor pentru cele mai curajoase filme de dans si lucrari de arta digitala din festival. 

Ph. Credit: Andrei Dascalescu

Ph. Credit: Andrei Dascalescu

sonder

12', RO, 2016

Coregraf & Regizor: Simona Deaconescu

Director imagine: Tudor Panduru

Design sunet: Sebastian Zsemlye

Producator: Anamaria Antoci

Editor: Alexandru Catalin Gheorghe

Dansatori: Denis Bolborea, Simona Dabija, Diana Spiridon, Galea Bobeicu, Razvan Stoian

In centrul Romaniei este o cariera de piatra care a ridicat nenumarate controverse la nivel national - Rosia Poienii. Exploatarea miniera de aici a determinat omul sa creeze o minune arhitecturala sapand in piatra in goana dupa minereuri. Sunetul excavatoarelor si al exploziilor creeaza o simfonie misterioasa, in timp ce deseurile picteaza spatiul in nuante subtile de albastru. Zidurile carierei surprind o poveste enigmatica a corpurilor incarcate de eruperi de emotii tehnologizate in conflict cu un spatiu de o frumusete neprimitoare. Cinci dansatori se afla intr-o realitate temporara in care sunt instrainati de propriile corpuri, ganduri si emotii, devenind gazde ale unor unde tensionate de informatie spatiala si sonora care le penetreaza pielea si gandurile. Sunt uniti de o poveste comuna, o nebunie mostenita de decenii care pluteste invizibil in jurul lor si care le sapa adanc in subconstient. 

 
Ph. Credit: Lavinia Pollak

Ph. Credit: Lavinia Pollak

up stairs

20', RO, 2016

Dupa o idee de Alina Usurelu si Irina de Marinescu

Dansatori si coregrafi: Carmen Cotofana, Istvan Teglas, Cristina Lilienfeld, Catrinel Catana, Irina Strungareanu şi Momo Peter Sanno

Imagine: Alina Usurelu si Vlad Dudu

Editare: Cristian Vieriu

Soundtrack: Ciocan Florin

Scurtmetrajul experimental UP STAIRS foloseste scara ca pretext performativ si simbol al spatiului public reactivat şi reinterpretat prin interactiunea cu corpul, simturile si filtrele personale. Construit din interacţiunile directe a sase performeri cu cinci tipuri de spaţii, Up Stairs este un film care pune corpul in relaţii singulare şi specifice cu spatiile vizate, realizand trasee diverse, pentru a pune in evidenţa modalitaţi unice de a reacţiona la mediul arhitectural, construit. Compozitia metaforica a filmului urmareste un traseu de deconstructie si reconstructie a spatiului la intalnirea cu corpul. Filmul face astfel o propunere vizuala noua care vine in intampinarea nevoii de a intelege calitativ diferit spatiul, corpul si relaţia dintre acestea.

 

Proiectia va fi urmata de 3 filme scurte realizate de studenti in cadrul [CO]laborator si de decernarea premiilor BIDFF.