BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL '16

 

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) este singurul festival dedicat filmului de dans din Romania. Anul trecut am debutat in forta cu un maraton de 54 de filme de dans din toata lumea dintre care am premiat patru scurtmetraje, care au sfidat barierele genului si au intrigat juriul. Editia a doua a festivalului va aduce la Bucuresti cele mai premiate doua filme documentare despre dans din ultimii ani: Mr. Gaga (r: Tomer Heymann), care suprinde laboratorul intern al unuia dintre cei mai importanti coregrafi contemporani - Ohad Naharin, alaturi de compania sa Batsheva Dance Company si Rare Birds (r: T.M. Rives) care suprinde culisele uneia dintre cele mai indraznete montari ale Lacului Lebedelor, sub directia lui Alexander Ekman, la Opera Nationala Norvegiana din Oslo.

Printre invitatii internationali ai festivalului se numara: renumitul coregraf austriac Chris Haring, laureat cu premiul Leul de Aur in cadrul Bienalei de la Venetia, artistul multimedia Claudia Hart (SUA), regizorii Samuel Retortillo, Alex Pachon (Spania) si T.M. Rives (SUA). Showcase-ul festivalului se deschide pe 9 noiembrie cu o conferinta internationala - Intermedia Body - dupa un concept dezvoltat de Mihaela Kavdanska, un eveniment co-organizat de Platforma Avmotional si cu participarea speciala a artistilor multimedia Antoni Rayzhekov si Gerhard Funk din Austria, alaturi de artisti din Romania precum: Catalin Cretu, Cinty Ionescu, Raluca Nestor Oancea, Cristian Iordache si Simona Deaconescu. Pe langa proiectii de filme in competitie si in afara competitiei, anul acesta BIDFF organizeaza la Galeria Galateca o expozitie internationala cu tema corpul digital. 

 

Premii

Cel mai bun film:

"WOMEN'S CHRISTMAS NIGHT" de Oonagh Kearney (1000 EUR oferiti de Institutul Cultural Roman)

Cea mai buna coregrafie:

"FOR A MOMENT" un film realizat de Clemence Poesy (premiu in valoare de 500 EUR)

Cea mai buna instalatie digitala:

"THE LOOKING TRACE" de Camila Levy Daniel, Leyla de la Hoz & Pedro Giacomolli (premiu in valoare de 500 EUR)

 

Mentiuni speciale


COMPETITIA OFICIALA


"HELENA" de Nadav Heyman
"WEREWOLF HEART" de Christian Weber

THE DIGITAL BODY EXHIBITION


"CRYSTAL FORMING ROBOTS ON OVERHEAD" de Christian Faubel
"o.T." de M.Kardinal

 

AGENDA FESTIVALULUI


© Andrei Dascalescu, "Sonder" (R: Simona Deaconescu)

[CO]LABORATOR

31 OCT - 10 NOV

@ Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti

atelier intensiv de creatie si productie de film de dans

coordonatori: Simona Deaconescu & Anamaria Antoci

 

[CO]laboratorul se adreseaza studentilor din domeniul artelor performative si filmului, propunandu-si realizarea unor filme de dans scurte intr-un context profesionist. Pornind de la punctul 0 al creatiei unui film de dans pana la prezentarea lui in fata unui public international, formatul inedit al laboratorului pune artistii la inceput de drum in mijlocul activitatilor festivalului, creand un precedent pentru filmul de dans in Romania.

 

intermedia body - artistic research meetings

9 NOV | 12:00 - 16:00

@ Universitatea Nationala de Muzica - Sala Auditorium

serie de conferinte internationale

curator: Mihaela Kavdanska (RO/BG/AT)

 

La granita dintre corp si media, artisti din Austria, Bulgaria si Romania impartasesc din experienta lor despre procesul de realizare a unei opere colective interdisciplinare in contextul artei contemporane. Printre subiectele abordate se numara: corpul uman ca interfata pentru interactiune si instrument pentru expresie audio-vizuala, rolul media ca performer digital pe scena, experiente transformatoare in timpul procesului de lucru interdisciplinar in interactiunea scenica, transculturalitatea corpului, realitatea augumentata si realitatea virtuala in spectacolele de teatru. 

 
Echoes_of_a_Forgotten_Embrace 07.jpg

vernisaj corpul digital

9 NOV | 19:00

@ Galeria Galateca

expozitie de arta digitala

curatori: Simona Deaconescu & Emilia Paunescu (RO)

 

Artisti din Germania, Italia, Finlanda, Marea Britanie, Austria si Argentina isi prezinta cercetarile si demersul artistic, expunand lucrari care surescita intelectul si emotionalul, intr-o ecuatie cu mai multe necunoscute distribuita ludic in spatiul futurist al Galeriei Galateca. De la lucrari de arta video, pana la obiecte sculpturale interactive sau robotice, la performance si poem digital, cele 9 lucrari expuse vor invita publicul la un dialog senzorial.

Expozitia va ramane deschisa pana pe 13 nov, intre orele 12:00 - 20:00.

 

The chicken or the egg?

10 NOV | 10:00 - 13:00

@ Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti

masterclass cu Alex Pachon (ESP)

 

Masterclass-ul adreseaza intrebari legate de raportul dintre muzica si dans in cadrul unui proces coregrafic destinat filmarii. Workshop-ul intensiv se adreseaza unui numar de maxim 20 de participanti, care vor crea o lucrare colectiva folosind percutie corporala, dans contemporan, sunete organice ale corpului si tehnici de experimentare cinematografica. 

 
 

Just A Little Avatar DanCE: An Artist’s Journey

10 NOV | 19:00 - 20:00

@ Galeria Galateca

prezentare de Claudia Hart (SUA)

 

Claudia Hart inceput sa lucreze in domeniul animatiei 3D acum 21 de ani, in 1995. Imediat dupa a devenit profesor in scoli de productie comerciala sau scoli de inginerie. In aceste medii era singura femeie, si artist contemporan, ce isi prezenta lucrarile in galerii experimentale aflate in special in Soho, in NYC. Claudia nu a vorbit niciodata despre asta cu studentii ei. In cadrul prezentarii dezvoltata special pentru BIDFF'15, Claudia va vorbi despre evolutia limbajului de avatar dance, asa cum reiese din aceste inceputuri feministe si politicizate si asa cum se regasesc ele in lucrarile Claudiei.

 

fragmente despre sens si senz

11 NOV | 18:00 - 19:00

@ Centrul National al Dansului Bucuresti

proiectie de film si discutii cu Alina Usurelu si Gina Serbanescu

 

La inceputul verii 2016 Gina Serbanescu si Alina Usurelu au pornit un proiect de cercetare despre viata si opera marii doamne a dansului romanesc, Miriam Raducanu. In urma multor interviuri, scotocirii prin arhive si descoperirii unor povesti din culisele lumii scenice, acestea si-au propus sa realizeze o carte si un film documentar. In cadrul evenimentului acestea vor prezenta procesul cercetarii lor si fragmente din interviurile cu doamna Miriam, invaluite de imagini de arhiva in premiera.

 

 
chris haring_c_e_esque.jpg

Strange Body in Artificial Paradise

11 NOV | 19:00 - 20:00

@ Centrul National al Dansului Bucuresti

prezentare publica sustinuta de Chris Haring

 

Chris Haring este unul dintre cei mai in voga coregrafi ai ultimului deceniu. Invitat ca membru al juriului in festival, Chris Haring va sustine un lecture in care va prezenta publicului din Romania laboratorul intern si procesul de creatie a companiei Liquid Loft, un proces bazat pe influenta retelelor de socializare asupra omului contemporan si felul in care acest subiect a influentat arta performativa practicata de artist in ultimii ani. 

 

MR. GAGA - IN mintea lui ohad nahariN

11 NOV | 20:00 - 21:40

@ Centrul National al Dansului Bucuresti

film documentar, 100', 2015 (IL, SE, DE, NL)

 

Regizorul Tomer Heymann suprinde cu multa tenacitate portretul lui Ohad Naharin, cel mai cunoscut coregraf insraelian, considerat reinventatorul dansului modern. Ca director al companiei Batsheva, Ohad Naharin a dezvoltat tehnica Gaga, devenita un fenomen in lumea dansului contemporan. Documentarul ne prezinta artistul la 60 de ani, aflat intr-un punct critic al vietii sale, deschizandu-si pentru prima oara laboratorul catre publicul larg, intr-un film care a durat 8 ani ca sa ajunga pe marile ecrane.

 

Songs from My Analogue Utopia

12 NOV | 15:00 - 16:00

@ Galeria Galateca

shadow-play performance si sesiune de intrebari si raspunsuri

cu Christian Faubel (DE)

 

Prin Songs from My Analogue Utopia, Christian exploreaza posibilitatile de auto-organizare si de coordonare dinamica intr-un tip de comunicare analog. Intr-un astfel de performance sincronizarea si coordonarea apar imprevizibil si sunt asemanatoare sabloanelor observate in natura, precum sincronizarea licuricilor si a multimilor de oameni care bat din palme. Comunicarea utopica se instaleaza o data cu reciprocitatea gestului si cu procesul participativ. 

 

REFLEXII

COMPETITIA OFICIALA I

12 NOV | 19:00 - 20:15

@ Universitatea Nationala de Muzica - Studioul de Opera si Multimedia

selectie de filme scurte, 65'

 

Competitia oficiala se deschide cu zece filme de dans scurte care te vor dezmorti si te vor pune pe ganduri. Sunt productii cinematografice profund ancorate in realitate, in care corpul devine alterat partial dar niciodata total, avand mereu puterea de a o lua de la capat. Regizori si coregrafi din SUA, Olanda, Chile, Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Franta si Germania parcurg trasee diferite dar au un scop comun, acela de a sensibiliza masele, atat la nivel de actiune cat si de reanalizare a lumii interioare. Prezentam in premiera in Romania o platforma cu zeci de corpuri mercenare care se lovesc de aceeasi suprafata dura in mod repetat si care se intorc mereu schimbate intr-o lume in care regulile raman aceleasi. Am adunat catalizatorii de schimbare, pe cei care indraznesc sa infrunte mediul atunci cand este cazul sau sa celebreze viata atunci cand este necesar. 

 

REFRACTII

COMPETITIA OFICIALA II

12 NOV | 20:30 - 21:45 

@ Universitatea Nationala de Muzica - Studioul de Opera si Multimedia

selectie de filme scurte, 65'

 

 

Jongland dinamic intre utopie si distopie, intre agolmeratie si vid, intre haos si liniste monumentala, aceste filme te vor duce intr-o calatorie senzoriala cu destinatie necunoscuta, plina de adrenalina. Aici sunt outsiderii, cei iesiti din comun, rebelii si cei care deviaza de la prezent. In acesta lume, corpurile capata proprietati neobisnuite si se misca pe dinamici bizare, trecand pragul realitatii intr-o lume in care umanul se schimba o data cu regulile si principiile naturalului. Fie ca apeleaza la resuscitarea trecutului sau se plaseaza intr-un viitor indepartat, raportul dintre spatiu si timp este atent dezechilibrat. Regizori, coregrafi, companii de dans sau comunitati atipice ne propun un spatiu alternativ, in care se reconsidera principiile contemporane. Zece abordari diferite propuse de echipe de artisti din Rusia, Canada, Franta, Olanda si Irlanda alcatuiesc un papier colle cinematografic in care posibilitatile de receptare sunt infinite. 

 
 

PREMIERE ROMANESTI & gala de decernare a premiilor 

5 SCURTE ROMANESTI DE DANS

13 NOV | 19:00 - 20:15 

proiectie speciala de filme scurte

In seara de inchidere a festivalului BIDFF da startul industriei de film de dans din Romania cu 5 scurte care te vor tine in suspans. Deschidem proiectia speciala cu premiera filmului Sonder, ultima productie semnata de Tangaj Dance si continuam cu Up Stairs, un scurtmetraj experimental realizat intr-un format inedit de colaborare. Urmeaza 3 scurte de dans create de studenti UNATC si UNARTE, rezultate in urma [CO]laboratorului. Proiectia se va incheia cu decernarea premiilor pentru cele mai curajoase filme de dans si lucrari de arta digitala din festival. 

 

RARE BIRDS

REINVENTAREA LACULUI LEBEDELOR

13 NOV | 20:30 - 22:00

@ Club Control

film documentar, 59', 2014 (NO, SUA)

sesiune de intrebari si raspunsuri cu regizorul T.M. Rives

 

Rare Birds priveste intim procesul creativ al coregrafului Alexander Ekman in timul productiei Lacul Lebedelor pentru Baletul National din Norvegia. Pentru realizarea acestei productii a fost antamata o armata de artisti si tehnicieni care au avut parte de o provocare unica - instalarea unui lac de 6000 de litrii de apa pe scena. Pe de alta parte, filmul il suprinde pe Ekman in febra procesului de creatie, pus fata in fata cu presiunea realizarii unui spectacol de amploare pentru una dintre cele mai faimoase institutii dedicata baletului clasic si contemporan.